Trump přivítal premiéra Babiše v Bílém domě, usedli spolu v Oválné pracovně

7. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Babišovi během návštěvy Spojených států. Foto: ČTK

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek přivítal v Bílém domě českého premiéra Andreje Babiše. Je to poprvé od roku 2011, kdy je předseda české vlády na návštěvě v sídle amerických prezidentů.

Trump s manželkou Melanií uvítali Babiše s jeho ženou Monikou u jižního sloupoví Bílého domu, společně se pak přesunuli k jednání do Oválné pracovny. Babiš připomněl podíl USA na vzniku Československa v roce 1918 a řekl, že chce stejně jako Trump svou zemi učinit velikou.

Oba státníci za přítomnosti novinářů usedli spolu s manželkami do křesel v Oválné pracovně, kde se od počátku minulého století odehrávají všechna důležitá jednání amerických prezidentů. Předseda české vlády poděkoval za přivítání a připomněl, že obě země jsou spojenci od doby, kdy USA namohly vzniku Československa.

Babiš chce obnovit velikost Česka

“Rozumím plánu, jak obnovit velikost Ameriky,” připomněl pak český premiér hlavní Trumpovo politické heslo. “Já chci totéž učinit s Českou republikou,”dodal. Trump pochválil Česko jako inovativní zemi, která je schopna dobře bojovat proti kybernetickým hrozbám.

Beseda Trumpa s českým hostem má trvat dvacet minut až půl hodiny. Diskutovat mají především o obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, zabývat by se měli ale také mezinárodní situací a otázkami obrany a bezpečnosti. Je možné, že se budou věnovat i energetice.

Na schůzku naváže v sousední vládní zasedací místnosti Bílého domu jednání české a americké delegace, které by mělo trvat asi tři čtvrtě hodiny.

Zdroj: ČTK

 

Zprávy - další články

Doporučujeme