Prezident Zeman kancléře měnit nehodlá. Chtěl by také, aby bylo třeba víc poslanců pro zvrácení veta

20. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Prezident Miloš Zeman. Vlevo je kancléř Vratislav Mynář. Foto: ČTK

Sněmovna by měla k přehlasování prezidentského veta potřebovat 120 místo nynějších 101 hlasů. Miloš Zeman to v rozhovoru na serveru Blesk.cz řekl prezident Miloš Zeman. Zdůvodnil to tím, že přímo volená hlava státu má mít silnější pravomoci než v minulosti, kdy byla volba parlamentní. Zároveň ale uvedl, že neočekává přijetí příslušné změny ústavy ve svém funkčním období, které potrvá do roku 2023. Prezident se také vyjádřil, že kancléře Vratislava Mynáře měnit nehodlá.

Zeman vyjádřil přesvědčení, že přímo volený prezident má jinou pozici, než když byl volen oběma komorami parlamentu. Proto by podle něj měla mít hlava státu silnější pravomoci. “Prezidentské veto zákona se dá velmi snadno přehlasovat 101 hlasy ve Sněmovně. Bylo by dobré, aby prezidentovo veto bylo přehlasovatelné pouze kvalifikovanou většinou 120 hlasů,” řekl.

Zeman ve svém prvním funkčním období v letech 2013 až 2018 vetoval sedm zákonů. Uspěl pouze jednou, v šesti případech poslanci jeho veto přehlasovali. Za první rok svého druhého funkčního období zatím žádné veto nepoužil.

Prezident neočekává, že by se pravomoci hlavy státu měnily ještě v době jeho působení na Hradě. Kvůli úpravě prezidentských pravomocí by bylo nutné změnit Ústavu, což by vyžadovalo souhlas obou komor Parlamentu.

Miloš Zeman se rovněž vyjádřil i ke kauze, která v nedávné době zahltila česká média. Ta informovala o tom, že prezidentův kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce kvůli některým kauzám. Podezřeními kolem údajného ovlivňovaní soudců Hradem se budou zabývat členové sněmovního podvýboru pro justici. Někteří poslanci chtějí, aby o záležitosti jednala dolní komora i na své schůzi.

S výměnou na postu svého kancléře hlava státu nepočítá. “K žádnému ovlivňování nedošlo. Pokud jednal kancléř se soudci, bylo to z mého pověření. Přiznávám se k plné odpovědnosti,” uvedl Zeman. Dodal, že se se soudci na jejich žádost sám schází a mluví s nimi o kauzách, “kde justice selhává”. Zmínil pomalé rozhodování soudů a jmenoval případy H-System a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Podle Zemana se měl Mynář ústavního soudce Jana Filipa zeptat na to, proč nepadlo zatím rozhodnutí o prezidentské ústavní stížnosti na takzvaný lex Babiš, tedy na zákon o střetu zájmů. “Řekli jsme jasně, že jednal (kancléř) z mého pověření. Proč by se měla jeho pozice změnit?,” řekl Zeman.

Uvedl, že šéfa nejvyššího správního soudu Josefa Baxu pak kritizoval za tři kauzy, a to za zrušení územního plánu Jihomoravského kraje, plzeňskou spalovnu a zdymadlo u Přelouče.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme