Při srážce s fabií se poničily 4 pandury: Oprava trvá neuvěřitelné 3 roky

20. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ráno 4. listopadu došlo v Táboře-Čekanicích k dopravní nehodně jednoho civilního vozidla a pěti vozidel Pandur 42. mechanizovaného praporu, která se vracela zpět do posádky ze cvičení ve Vojenském újezdu Boletice. Zraněno bylo podle policistů 11 vojáků, žena a dítě, nikdo neutrpěl vážná zranění.

Jsou to už dlouhé dva roky, co se v listopadu 2016 u Tábora srazilo pět obrněných vozů z osobním automobilem Škoda Fabia. Škoda tehdy vznikla na všech vozidlech. Pandury se však do služby stále nevrátily a nestane se tak dříve, než v roce 2019. Oprava tak zabere neuvěřitelné tři roky.

V listopadu 2016 se celkem pět obrněných vozů 42. mechanizovaného praporu vracelo zpět ze cvičení ve Vojenském újezdu Boletice na Českokrumlovsku. Před nimi jel osobní automobil Škoda Fabia, který kvůli překážce na cestě náhle prudce zabrzdil. Řidiči pandurů však nedodržovali bezpečnou vzdálenost a neštěstí bylo na světě. Vozidla do sebe všechna postupně narazila.

Incident se neobešel bez zranění. Utržila je řidička fabie, její dcera a osm vojáků. Škoda na osobním automobilu byla vyčíslena na zhruba 50 tisíc korun. Podle policie byla vina na straně tří vojáků a všichni dostali pokutu 2 tisíce korun.

Zatímco jeden méně poškozený obrněný vůz bylo možné opravit prakticky okamžitě, zbylé čtyři si na opravu počkají rekordně dlouho. „Předpokládaný termín dokončení oprav je dán lhůtami smluvního vztahu s externím dodavatelem zajišťujícím opravu této techniky, dostupností dílů a kapacitami opravárenského závodu,“ sdělila tisková mluvčí Armády České republiky Vlastimila Cyprisová serveru iRozhlas.

Do služby se tak zřejmě vrátí až na konci roku 2019. Podle mluvčí ministerstva obrany však vyřazené pandury bojeschopnost české armády nenaruší.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme