Příčinu úniku fenolu v Děčíně objasní posudky

12. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Příčinu úniku nebezpečného fenolu, po němž zemřel na konci dubna v areálu firmy v Děčíně jeden člověk a další se zranili, mají objasnit znalecké posudky. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Stav nejvážněji zraněného muže se během dvou týdnů v nemocnici zlepšil.

Neštěstí se stalo 26. dubna v areálu společnosti Chemotex. Při přečerpávání nastal únik fenolu. Celkem se nadýchalo látky nebo bylo poleptáno 17 lidí, jeden muž ještě tentýž den zemřel. O život bojoval ještě další muž, jeho stav se ale lepší.

“U pacienta, který je ode dne havárie 26. dubna hospitalizovaný v děčínské nemocnici, došlo k celkovému zlepšení zdravotního stavu, dobíhají lokální komplikace. Stále trvá nutná podpora životních funkcí,” uvedl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Případ vyšetřují krajští kriminalisté pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Příčinu neštěstí policie zatím nezná. “Zadali jsme vypracování odborných znaleckých posudků z oboru zjišťování příčin průmyslových havárií,” doplnila Hyšplerová. Jak dlouho vyšetřování potrvá, nechtějí policisté zatím odhadovat.

Případem se zabývá také Státní úřad inspekce práce. Jedovatá látka, která při zásahu kůže může způsobit velmi vážné poleptání, do kanalizace ani povrchových vod neunikla a nedostala se ani mimo chemičku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme