Případ Bárta, který uvízl ve skále, může mít ještě hořkou dohru. Řeší ho policie

2. srpna 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Border teriér Bárt, jenž v červenci strávil šestnáct dní v liščí noře ve skalách, má možná vyhráno, jeho majitelka ale ne. Vyskytlo se podezření ze zanedbání povinnosti.

Případ border teriéra zavaleného v noře v Českém ráji přebrala policie, uvedl web Deník.cz. Šetření zahájila na základě podnětu občana, který si myslí, že na vině je v této situaci majitelka. Pokud by se toto obvinění potvrdilo, došlo by k zanedbání povinnosti ze strany majitelky, jež vyústilo v trauma a ohrožení na životě zvířete.

Alžběta Hejduková, majitelka psa, se nechala slyšet, že pes byl na vodítku, které sama vyrobila. „Rok s ním nebyl žádný problém, ale tentokrát nevydržela karabina. Tu lišku jsem neviděla, jen jsem si všimla, jak pes něco větří. A v momentě, kdy se asi liška rozběhla, tak vystartoval,“ vyjádřila se Hejduková.

Psi po lese však bez vodítka pobíhat nesmí, navíc jedná-li se o honební oblast, v níž platí ještě přísnější pravidla, uvedl pro Deník.cz ředitel obvodního oddělení policie v Turnově Milan Drahoňovský. Osoba, která nezajistí, aby zvíře neuniklo, se tak dopouští přestupku. Případná pokuta se může vyšplhat až do výše desítek tisíc korun. Hasiči by po majitelce mohli také vymáhat uhrazení nákladů spojených s červencovou záchrannou akcí.

Pes uvízl v noře ve skalní spáře ve Skalanech 3. července, kdy se dovnitř vydal za liškou. Při tom nastal zával. Ač byl ve spáře ostrý zlom, hasičům se nakonec podařilo zával uvolnit, aby zvířata měla možnost se sama vyhrabat ven.

Zprávy - další články

Doporučujeme