Případ pohřešované Valinky (6) spěje do finále: Stále však není jasné, jestli je naživu

5. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Policie ČR

Obvodní soud pro Prahu 3 v pondělí rozhodl, že babička pohřešované Valerie (6) z Prahy zůstane i nadále ve vazbě. Seniorka čelí obvinění z týrání holčičky i jejího bratra. Vyšetřovatelé nyní seznamují ženu se spisem a samotné obvinění má podle státní zástupkyně přijít v řádu několika týdnů. Stále přitom není jasné, kde Valerie je a jestli je ještě vůbec naživu.

Případ šestileté Valerie v posledních měsících otřásl nejedním Čechem. Po holčičce bylo oficiální pátrání vyhlášeno 19. srpna 2018 poté, co její příbuzný uvědomil úřady, že ji už dlouho nikdo neviděl. Naposledy měla být spatřena v říjnu 2017.

Vyšetřovatelé mezitím zadrželi její babičku, která se o čtyři děti měla starat poté, co zemřel její syn a snacha toho údajně nebyla sama schopna. Péči o Valerii a jejího mladšího bratra však žena podle policistů zanedbala a měla je dokonce týrat. Podle jedné z verzí, se kterými vyšetřovatelé pracují, přitom holčička zacházení své babičky nemusela přežít a ta se pak zbavila jejího tělíčka jako důkazu.

Žena z pražského Žižkova je nyní ve vazbě a nadále tam také zůstane. Podle informací serveru iROZHLAS.cz rozhodl o prodloužení vazby o tři měsíce Obvodní soud pro Prahu 3 22. února. U ženy podle něj totiž hrozí pokus o útek či pokračování v trestné činnosti.

Z vězení se však možná v nejbližší době už nedostane. Po sedmi měsících vyšetřování se nyní totiž blíží konečné obvinění ženy z týrání svěřených dětí. Tento týden ji podle iROZHLAS.cz seznamují vyšetřovatelé se spisem.

“Bohužel musím říct, že stávající vyšetřování prozatím neodhalilo a nepřineslo žádné nové skutečnosti, které by vedly k osvětlení toho, kde se v současné době Valerie nachází, nebo dokonce k tomu, zda je ještě vůbec živá. Žádné takové indicie z dosavadního šetření nevyplynuly,” uvedla pro server státní zástupkyně Iva Brücklerová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3.

Samotná babička přitom s vyšetřovateli nespolupracuje, ti proto pracují například s výpověďmi svědků. Žena stále trvá na své nevině. “Paní Kvasničková se k tomu, kde je Valerie, odmítá vesměs vyjadřovat. Trvá na své původní verzi, že je Valerie u její dcery v Německu. Německými úřady bylo ale prověřeno, a i samotnou dcerou, že to v žádném případě pravda není,” upřesnila státní zástupkyně.

Zprávy - další články

Doporučujeme