Průzkum F1: Co si lidé myslí o Davidu Rathovi? Inteligentní, ale nemorální!

1. června 2015·Zprávy·Redakce

Bývalý poslanec a hejtman David Rath je sledovanou personou posledních let. Jak jej a jeho kauzu veřejnost opravdu vnímá? Na to dal Frekvenci 1 odpověď podrobný průzkum agentury STEM MARK.

Případ bývalého poslance a hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha podezřelého z korupce jitří emoce lidí od května 2012, kdy byl policií zadržen se sedmi miliony v krabici od vína. Podle průzkumu agentury STEM MARK, který si nechala exkluzivně vypracovat Frekvence 1, případ sleduje většina veřejnosti, přesně 72 procent. Pouze devět procent oslovených případu nevěnuje žádnou pozornost.  

Rath od začátku tvrdí, že je celé jeho stíhání uměle vytvořené a má politické pozadí. Tomu však nevěří celých 84 procent oslovených a polovina veřejnosti považuje bývalého poslance sice za inteligentní osobnost, avšak s nízkým morálním kreditem. Nejskeptičtější jsou v hodnocení jeho morálních kvalit vysokoškoláci, obyvatelé velkých měst (nad 100 tis. obyv.) a lidé s vyšším příjmem.

Celá kauza se táhne už tři roky i díky tomu, že se Rath neustále snaží soudní řízení protahovat. Naposledy pro údajné zranění po pádu z kola nebo výměnou advokátů.  Celých 94 procent populace však jeho výmluvám nevěří a téměř stejný podíl veřejnosti (93 %) si nepřeje, aby se v případě zproštění obvinění ještě vracel do politiky.  

Potěšujícím zjištěním je důvěra veřejnosti k přístupu a práci vyšetřovatelů i státních zástupců (68 %). A bude-li Rath odsouzen, pak polovina veřejnosti tipuje, že rozsudek bude spravedlivý, ať už se to týká délky trestu nebo peněžité pokuty. Zhruba třetina o tom pochybuje a míní, že rozsudek v obou případech bude příliš nízký. 74 procent oslovených souhlasí s tím, že rok, který Rath strávil ve vazbě, byl oprávněný.

I přes dopadení Ratha s miliony v krabici, jsou lidé spíše skeptičtí k většímu odhalování případů korupce ve státní správě – 52 % se přiklání k názoru, že to lepší nebude, zatímco 37 % míní, že případy korupce se od té doby daří více rozkrývat. Optimističtější pohled na věc mají informovaní lidé, kteří kauzu Ratha sledují, lidé starší 60 let, lidé z měst nad 100 tis. obyvatel a potenciální voliči ANO.

Zprávy - další články

Doporučujeme