První slůně odchované v Praze dostalo jméno podle českého krále!

11. června 2016·Zprávy·Redakce

První slůně, které se narodilo a také bylo počato v Praze, dostalo jméno. Pražská zoologická zahrada dnes samečka pokřtila podle českého krále z habsburského rodu Maxmiliána II., jenž nechal v 16. století dopravit do střední Evropy vůbec prvního slona.

Při slavnostním křtu se malý Max projevil jako aktivní nezbeda – dováděl, hosty oslavy se snažil kopnout zadní nohou a pobíhal mezi nimi tak rychle, až si od jednoho z chovatelů vysloužil pár lehkých výchovných plesknutí přes zadek. “Slůně si začíná zkoušet, co všechno zvládne a koho by mohlo jednou v hierarchii zařadit pod sebe. Není možné ho nechat, aby si na chovatele dovolovalo,” řekl ČTK kurátor savců Pavel Brandl.

Na své královské jméno si Maxmilián teprve začne zvykat. “Naši sloni samozřejmě slyší na svá jména, i Maxmilián se to určitě v budoucnu naučí. Ale to je ještě běh na hodně dlouhou trať,” podotkl kurátor. V současné době má malý slon hodně práce s učením. Před třemi týdny například začal používat chobot. Když se totiž slůně narodí, neví, k čemu mu chobot slouží. Max už si jím nyní dokáže nabrat vodu a vystříknout si ji do tlamy.

V Evropě se narodí zhruba deset sloních mláďat ročně. Slonice může mít mládě jednou za čtyři roky, březí je obvykle 21 měsíců. Sloni indičtí dospívají kolem deseti let věku, v dospělosti váží tři až pět tun. Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického Baby. Dnes jich má zahrada osm. 

FOTO: www.zoopraha.cz 

Zprávy - další články

Doporučujeme