Puky pro hokejové MS opět vyrábí česká firma. Kolik jich na Slovensko pošle?

24. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Foto: Shutterstock

Na květnovém mistrovství světa v hokeji na Slovensku se bude hrát s puky vyrobenými v rodinné firmě Gufex v Kateřinicích na Vsetínsku. Firma jich dodá asi 5000. "Zrovna teď se na puky tisknou loga, příští týden odchází na mistrovství do Bratislavy," řekla ve středu ČTK jednatelka společnosti Kateřina Zubíčková.

Gufex dodává kotouče pro významné hokejové akce dlouhodobě, první takovou byly olympijské hry v Naganu v roce 1998. O rok později firma podepsala smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a její kotouče se staly oficiálními hracími puky všech mistrovství světa pořádaných IIHF, tedy i šampionátů žen či juniorů.

Zakázka na 5000 puků pro nadcházející mistrovství světa je podle Zubíčkové co do počtu standardní. “Je to obvyklý objem na mistrovství světa, na olympiádu to byly větší zakázky,” uvedla Zubíčková. Na zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu jich firma dodala 9600.

Pro mistrovství světa se nemění ani vzhled puků, vždy se mění pouze logo. “Asi 2500 puků je oficiálních hracích, zbytek jsou tréninkové či na rozehrání,” uvedla Zubíčková.

Pro firmu nejde o výraznou zakázku co do množství či ekonomického významu. “Jde spíše o prestiž,” řekla Zubíčková, podle které je 5000 puků denní produkce firmy. Ročně Gufex vyrobí asi 1,4 milionu puků. Podle jednatelky jsou puky Gufexu úspěšné zejména proto, že díky svému složení málo špiní reklamy na mantinelech a nerozbijí plexisklo ani při rychlosti 180 kilometrů v hodině. Společnost zaměstnává devět lidí, nyní staví novou halu.

Firma byla založena v roce 1990, nejprve se zabývala produkcí výrobků z technické pryže, v roce 1994 přibyla výroba hokejových puků. Stále však kromě nich dělá výrobky z technické pryže, například rohožky, těsnění do tlakových hrnců, často také vyrábí podle individuálních požadavků firem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme