Putin je za kauzu Skripal zodpovědný, řekl britský náměstek

6. září 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Za březnový útok nervovým jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Anglii je přímo či nepřímo zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru s BBC to řekl náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace.

Premiérka Theresa Mayová ve středu oznámila, že za otravou Skripala a jeho dcery Julije stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU a že útok schválili nejvyšší ruští představitelé. Moskva obvinění opět odmítla. Kauzou by se měla dnes zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Wallace v interview dodal, že vláda má pro své tvrzení o podílu GRU k dispozici množství informací a důkazů od tajných služeb, které ale nemůže zveřejnit.

Na otázku, zda šéf Kremlu nese za útok odpovědnost, odpověděl, že “v konečném důsledku ano, protože je prezidentem Ruské federace a je to jeho vláda, která kontroluje finance a řídí vojenskou tajnou službu”. Cílem vlády v Londýně je podle náměstka nyní sdělit Rusku, že svým chováním porušilo mezinárodní právo a normy.

Britská prokuratura ve středu oznámila, že má dostatek důkazů k tomu, aby oba podezřelé obvinila ze spiknutí s cílem zavraždit Skripala. Muži jsou také obviněni z pokusu o vraždu tohoto bývalého dvojího agenta i jeho dcery. Na dvojici byl vydán evropský zatykač. Prokuratura však o jejich vydání Rusko žádat nebude, taková snaha by prý byla marná. Šance na zatčení podezřelých v blízké budoucnosti jsou podle policie velmi malé.

Zprávy - další články

Doporučujeme