Řada osvěžovačů vzduchu do auta ohrožuje vaše zdraví

15. října 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Osvěžovače vzduchu, doplněk, který většina lidí používá v autě. Zpříjemňujeme si tak jízdu a máme pocit větší čistoty. Na výběr máme nepřeberné množství vonných stromečků, figurek a závěsných druhů na ventilaci. Rada pro ochranu přírodních zdrojů zjistila, že jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví. Obsahují tisíce chemických složek, které mají negativní působení na náš organismus.

Tato nepostradatelná automobilová výbava vám může uškodit více než si myslíte. Hlavní složkou těchto vychytávek jsou nejčastěji ftaláty. Což je skupina látek, která se používá v průmyslu jako změkčovadlo při výrobě plastů. Vůně má díky toho delší trvanlivost. Bohužel látka ohrožuje u všech bez výjimky funkce ledvin, jater a zvyšuje riziko vzniku alergií nebo astmatu.

Mimo to může negativně ovlivnit u mužů produkci testosteronu a spermií a ve výsledku může dojít až k narušení jejich plodnosti. Výzkum zjistil, že až 86% testovaných osvěžovačů tuto látku obsahovalo. Tyto produkty v sobě ukrývají také aldehydy, benzenové karcinogenní deriváty a stopy toulenu. To pak zapříčiňuje v některých případech alergické reakce, selhání nervového systému, dýchací potíže, bolesti hlavy, svalové křeče a výpadky paměti.

Čím více a častěji si tyto doplňky budete do auta kupovat, tím více vystavujete své zdraví riziku. Spotřebitelská organizace Forbrugerrädet Taenk proto doporučuje používat osvěžovače vzduchu co nejméně s ohledem na zdraví všech, kteří se v jejich dosahu pohybují. Místo nich je lepší dbát na čistotu prostoru a pravidelně auto větrat.

Zprávy - další články

Doporučujeme