Radost v ZOO Dvůr Králové! Narodilo se mládě vzácného drila černolícího

13. listopadu 2017·Zprávy·Redakce

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se narodilo mládě vzácného drila černolícého. Dvorská zoo sedmičlennou chovnou skupinu těchto primátů získala v roce 2015 z frankfurtské zoo. Chovu drilů černolících se dvorská zoo věnuje jako jediná v České republice a dosud se v ní narodilo pět mláďat. Na snímku z 6. listopadu mládě s matkou Kebalou. ČTK

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se v minulých dnech narodilo mládě vzácného drila černolícího. Dvorská zoo sedmičlennou chovnou skupinu těchto primátů získala v roce 2015 z frankfurtské zoo. Chovu drilů černolících se dvorská zoo věnuje jako jediná v České republice a dosud se v ní narodilo pět mláďat. Pro ČTK to v pondělí uvedla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Matkou mláděte je jedenáctiletá samice Kebale. “Domníváme se, že nový přírůstek je samička. Jisti si ale budeme až během několika týdnů, kdy mládě povyroste,” řekl kurátor primátů Michal Podhrázský. S novým přírůstkem čítá dvorská tlupa nyní devět jedinců.

Drilové žijí ve skupinách o dvou až třech desítkách jedinců, které jsou vedeny jedním dominantním samcem. “Naše skupina je v tomto poněkud ojedinělá. Dominantní samec Chepo částečně toleruje druhého samce Ricarda, který rovněž páří dospělé samice. Z toho důvodu nemůžeme u žádného z mláďat nyní říct, který ze samců je otec,” uvedl Podhrázský.

Drilové černolící žijí na poměrně malém území v hraniční oblasti Kamerunu a Nigérie a na ostrově Bioko a ve volné přírodě jsou ohrožení vyhubením. Za úbytkem jejich populace stojí zejména kácení tropických lesů západní Afriky. Drilové jsou také v Africe hojně loveni kvůli masu. V Evropě jich v zoologických zahradách žije několik desítek.

Charakteristickým znakem drilů je úzký nos, sytě černá tvář a strašidelný výraz. Svým zjevem připomíná tvář drilů masky černé Afriky či tamní kmenové kouzelníky. Samci měří zhruba 80 centimetrů a váží 30 kilogramů, samice bývají přibližně poloviční.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme