RADY FREKVENCE 1: Jak a kde se nechat očkovat před cestou do exotiky

26. května 2015·Zprávy·Redakce

Za pět minut dvanáct - i tak popisují lékaři a epidemiologové situaci s očkováním před prázdninovými cestami do mimoevropských zemí. Lidé to podle nich podceňují.  Víte kdy a proti čemu se nechat očkovat?

Než se vydáte na dovolenou například do Asie, Austrálie nebo třeba do jižní Ameriky je už snad samozřejmostí navštívit lékaře. S ním se poraďte, kde, jak a proti čemu se v dané exotické  zemi nechat očkovat a pak  zamiřte do očkovacího centra. Najdete je v krajských i dalších městech, například i v Ústí nad Orlicí, nebo Svitavách. 

Před injekcí ještě pohovor

“Jestliže přijde klient do očkovacího střediska, tak mu není napícháno, co si řekne. S každým člověk probíhá pohovor lékaře, který s ním probere konkrétní rizika, jeho zdravotní stav a taky alergie, chronická onemocnění a další. Z tohoto potom vyplyne doporučení před cestou,” říká ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal. 

Ale připravte se na to, že kompletní očkování do zemí jako je Indie vás může vyjít až na 18 tisíc. Některé vakcíny stojí i hodně přes tisíc korun.  

Nejdůležitější je žloutenka, tyfus i žlutá zimnice

Určitě by člověk měl být očkovaný proti žloutence.  “Hepatitidu A, ideálně kombinovou s béčkem. Potom proti břišnímu tyfu, pak se další očkování řídí podle toho, kterou zemi chce ten člověk navštívit”, dodal Trmal.  

Hodně využívaná je vakcína proti žluté  zimnici a například proti horečce Denque zatím žádné protilátky neexistují, člověk si musí vystačit se speciálním repelenem, vhodným oblečením, moskytiérou a dalšími přípravky proti komářím štípancům. 

Do Indie nezapomenta taky na očkování proti velmi rozšířené a nebezpečné vzteklině. Jde o očkování na tři postupné dávky.  Nejen proto počítejte s časovou rezervou.

Pro píchnutí si zajděte měsíce před odjezdem

Některé vakcíny musíte mít naočkované až osm nebo deset týdnů před odjezdem.  “Pokud by šlo o širší plejádu vakcín, tak potom je nutné ten čas si na to vyhradit”, připomněl ředitel krajské hygieny v Ústí.

Problém ale je v takzvaných last minute zájezdech. Díky  nim lidé i do vzdálených míst odjíždějí třeba druhý den, nebo jen za pár hodin. A to už je obrvoské zdravotní riziko.  Některé země právě požadují, aby se turista nechal naočkovat například minimálně 10 dní před příjezdem do  země. To zjistí z očkovacího průkazu, který vám vystaví v očkovacím středisku a který mějte vždy navrchu vašeho batohu nebo kufru. 

Zprávy - další články

Doporučujeme