Rady pro rodiče: Jak zakročit, když vaše dítě šikanují na Facebooku?

24. února 2017·V práci·Redakce

Více než polovina dětí mezi 11 a 17 lety se setkala s šikanou na internetu, ať už na Facebooku, nebo jiných sociálních sítích. Jak by měli rodiče děti chránit? "Základním problémem všech uživatelů na síti je pocit, že jsou anonymní. Nejsou. Dá se to dohledat, dá se to zjistit," řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1 expert na kybernetickou bezpečnost společnosti Gordic Miroslav Wolf. I na sociálních sítích by se tak děti měly chovat jako v reálném životě.

Děti by od rodičů měly slyšet, že na síti nejsou nikdy anonymní a ve virtuálním světě by měly zveřejňovat jen ty informace, za které by se mimo tento prostor nestyděly. Co však dělat, když někdo nepříjemné informace nebo fotky zveřejňuje místo nich a děti se tak stávají obětí šikany?


Jak si správně zabezpečit mail? Máme se bát webkamer? Jak platit online bezpečně? Tato a další témata jsme probírali s expertem na kybernetickou bezpečnost společnosti Gordic Miroslavem Wolfem. Rozhovor si poslechněte po 13 hodině na Frekvenci 1.


Jak chránit před kyberšikanou děti?

Co se týká ochrany dětí, to je otázka, zda je kontrolovat a omezovat. Nebo je to, a to bych spíše doporučoval,  forma důvěry. U rodičů je problém, že jim chybí znalosti. Nevědí, jak se na sociálních sítích pohybovat a už vůbec neví, co tam dělají děti. Zeptejte se dítěte, co tam dělá.

Co dělat v případě, když kyberšikana probíhá?

Když se šikana dostane daleko, tak vám nezbývá nic jiného, než ji řešit v rámci školy nebo až na policii České republiky. Tam jiné varianty nejsou. Snažit se dotyčného vyhledat a vyříkat, to bych nedoporučoval.

Podle průzkumu společnosti Seznam.cz a Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se s kyberšikanou setkala už více než polovina dětí. Nejčastěji na děti agresor útočí prostřednictvím sociálních sítí, mailů nebo Skypu.

Jak poznat oběť kyberšikany?

– dítě náhle přestane používat počítač

– často mění chování a nálady

– před cestou do školy trpí bolestmi břicha nebo hlavy nebo chodí tzv. “za školu”

– vyhýbá se rozhovoru o tom, co dělá na počítači

– uzavírá se do sebe

– špatně spí, má noční můry

V práci - další články

Doporučujeme