Rakouská policie vyslechne Afghánce podezřelého z vraždy na českých hranicích

15. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Policie pátrala po třiatřicetiletém Afghánci (na snímku), který 14. října 2019 v hornorakouské obci Wullowitz u českých hranic v místní ubytovně pro žadatele o azyl pobodal jejího zaměstnance. Následně zabil řidiče a jeho vozem ujel. Zda Afghánec uprchl do Česka, nebo do rakouského vnitrozemí, nebylo jasné.

Rakouská policie dnes plánuje vyslechnout Afghánce, kterého podezřívá z pondělní vraždy a z pokusu o vraždu po hádce v ubytovně pro žadatele o azyl v hornorakouské obci Wullowitz u českých hranic. Po třiatřicetiletém muži v pondělí v příhraničním regionu pátrala spolu s rakouskou i česká policie, Rakušané pak pozdě večer podezřelého zatkli u Lince.

Afghánec v pondělí pobodal zaměstnance ubytovny v obci Wullowitz a způsobil mu těžká zranění. Podle agentury APA je dvaatřicetiletý muž po operaci v nemocnici stále v bezprostředním ohrožení života. Při útěku z místa činu pak žadatel o azyl podle policie nejspíš zavraždil zemědělce, jehož autem se poté pokoušel uprchnout.

Podle dnešní tiskové zprávy rakouské policie vyšetřovatelé zatím vycházejí z toho, že zatčený muž v ubytovně útočil kvůli hádce týkající se zprostředkování pracovního místa. Afghánec, který žije s manželkou a dvěma dětmi v soukromém bytě, se podle svědků pokusil zaměstnanci ubytovny proříznout hrdlo. Přítomným se ho podařilo od oběti odtrhnout, když se jim však vysmekl, bodl muže do břicha. Pak z místa činu ujel na kole. Při potyčce v ubytovně byli lehce zraněni i tři muži, kteří se útočníka pokoušeli zklidnit.

Dvě hodiny po útoku v ubytovně našla policie v garáži blízkého statku mrtvolu 63letého muže a zakrvácené kolo. Chybělo auto statkáře, v němž policejní hlídka později podezřelého zatkla.

Na úterní tiskové konferenci rakouská policie uvedla, že Afghánec se při pondělním zásahu hlídky zatčení bránil. Policie s ním podle šéfa hornorakouské policie Andrease Pisla měla v minulosti co do činění už dvakrát: jednou šlo o rvačku po hádce ohledně pití alkoholu ve večerní škole, podruhé o ničení zařízení v autoškole ve Freistadtu, kde Afghánec propadl u zkoušky.

Muž se dostal do Rakouska s pomocí převaděče v červenci 2011 a okamžitě podal žádost o udělení azylu. Ta mu byla zamítnuta. Muž se poté odvolal, úřady řízení zatím neuzavřely. Policie podle Pisla řešila i oznámení, že Afghánec veřejně předčítal z koránu, došla tehdy k závěru, že muž je sice silně věřící, ale není islamistický radikál.

Zprávy - další články

Doporučujeme