Rakovinou nemocnému kardinálu Vlkovi volal papež František. Co mu řekl? AUDIO

30. ledna 2017·V práci·Redakce

Papež František, Kardinál Miloslav Vlk. (CTK Photo/Martin Sterba, Josef Horazny)

Papež František osobně volal kardinálovi Miloslavu Vlkovi a ujistil ho, že se za jeho zdraví modlí. Diagnozu plicního tumoru s metastázami do kostí zveřejnil na svém webu kardinál Vlk minulou neděli. Podle jeho slov se strhla vlna solidarity a vyjadřování podpory.

O přímý hovor s kardinálem se pokusil papež František, kardinála ale napoprvé nezastihl, tak nechal vzkaz na záznamníku. “Milý kardinále Vlku, tady papež František, volám, abych vás pozdravil a ujistil vás, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán požehná!”

Při opakovaném pokusu o spojení nakonec kardinál mluvil přímo s papežem, který svá slova zopakoval. Kardinál Vlk mu tak osobně poděkoval. Stejně jako všem svým příznivcům na svém webu.

Kardinál Miloslav Vlk trpí rakovinou plic s metastázami do kostí a čeká ho chemoterapie. Zdravotní problémy se u čtyřiaosmdesátiletého církevního představitele začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku a o Vánocích se zhoršily natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu byla diagnostikována po Novém roce, nyní je v domácím ošetřování.

“Diagnózu přijal v klidu, a když mu ji sdělovali páni profesoři, byl to on, kdo je podepíral a ujišťoval, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít „tam”, je to nejsprávnější řešení,” uvedl web kardinal.cz.

Vlk na podzim absolvoval kvůli bolestem kloubů lázeňské léčení. Po něm se ale jeho stav zhoršil, začala ho trápit silná bolest a otok levého ramene, trpěl závratěmi. Na Štědrý den musel být hospitalizován na koronární jednotce pro poruchu srdečního rytmu. Po čtyřech dnech byl propuštěn, ale bolest levého ramene neustupovala. Podstoupil proto celotělové CT vyšetření a bronchoskopii, která potvrdila tumor plic s metastázami do kostí.

Zdroj: ČTK / Frekvence 1

Poslechněte si

V práci - další články

Doporučujeme