Rath jako senátor? Chce kandidovat v Litoměřicích, seděl v tamní věznici

27. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

S informací o tom, že David Rath zvažuje kandidaturu do senátu, poprvé přišly Lidové noviny ve svém pátečním vydání. V případě, že by byl Rath skutečně zvolen, získal by přitom trestní imunitu. Bývalý ministr zdravotnictví navíc nezvažuje kandidaturu ve svém bydlišti, nýbrž v Litoměřicích. Tvrdí, že město dobře zná. V tamní věznici si totiž odseděl 18 měsíců. 

David Rath sice bydlí v Hostivici ve středních Čechách, kandidovat chce ale v severočeských Litoměřicích. “V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany, což je dle mého zajímavá zkušenost. Když to úplně zjednoduším, umístění věznice uprostřed města je naprosto nevhodné, čili jedno z možných témat, podotýkám okrajových, je i to, že Litoměřice by si toto měly vyřešit,” uvedl Rath pro Lidové noviny.

Rath strávil ve vazební věznici v Litoměřicích rok a půl poté, co ho v květnu 2012 zadrželo policejní komando s úplatkem ve výši celých sedm milionů korun. Nyní čeká na odvolací soud, který zřejmě zasedne za několik měsíců. Návratem do politiky na pozici senátora by přitom trestně stíhaný muž získal imunitu.

Na sesbírání podpisů pro nezávislou kandidaturu do podzimních voleb už ovšem lékař nemá dost času. Potřebuje proto podporu některé strany nebo hnutí. A s jakým politickým uskupením plánuje jít do voleb? Zvítězí nejspíš blok bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové.

“Vedu jednání s celou řadou subjektů i s tímto. Ale definitivní rozhodnutí musí padnout koncem víkendu, abych v­ pondělí, pokud řeknu ano, stihl udělat kroky, které jsou nutné pro kandidaturu,” řekl Rath listu. Zdali se skutečně pro kandidaturu rozhodne ohlásí bývalý ministr po víkendu.

Zprávy - další články

Doporučujeme