Rekord nevyrovná. Novak Djokovič po prohraném soudu o víza odletěl z Austrálie

16. ledna 2022·Zprávy·Barbora Turková

Novak Djokovič (Foto: ČTK)

Světová jednička Novak Djokovič si na prvním Grand Slamu sezóny nezahraje. Po prohraném soudu o zrušení víz odletěl z Melbourne. Informoval o tom australský ministr pro imigraci Alex Hawke.

Novak Djokovič u federálního soudu usiloval o možnost obhajovat titul na Australian Open, kde měl jako odpůrce vakcinace původně startovat díky výjimce z povinného očkování proti koronaviru po prodělání nemoci. Světová tenisová jednička je proslulá tím, že je velkým odpůrcem vakcinace.

Vládní nařízení se však liší a po příletu mu úřady vízum odebraly. Dvacetinásobný grandslamový vítěz poté uspěl u soudu, který mu kvůli procesní chybě úředníků umožnil vstup do země. Vízum mu následně Hawke zrušil a Djokovičovo odvolání federální soud dnes zamítl.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Původně se očekávalo, že verdikt soudu padne už v sobotu večer středoevropského času. Nakonec se ale líčení protáhlo až do nedělního rána. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně. „Jsem nesmírně zklamán, že soud zamítl moji žádost o přehodnocení rozhodnutí ministra pro imigraci o zrušení mého víza, což znamená, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open. Rozhodnutí soudu respektuji a budu spolupracovat s úřady při mém odjezdu ze země,“ uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který chtěl v Melbourne usilovat o rekordní 21. grandslamový titul.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme