Resort kultury asi dočasně povede náměstek Mačák, nebo Vzientek

29. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Sídlo Ministerstva kultury – Nostický palác na Maltézském náměstí v Praze.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pravděpodobně pověří řízením svého úřadu některého ze dvou náměstků člena vlády. Těmi jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. Vyplývá to z dnešní odpovědi mluvčí ministerstva kultury Marthy Häckl na dotaz ČTK. Prezident Miloš Zeman dva měsíce od doručení návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) Staňka k 31. červenci v pondělí odvolal.

“V případě, že bude ve středu 31. července skutečně ministr kultury Antonín Staněk odvolán, bude ministr postupovat podle příslušných ustanovení zákona o státní službě, a to paragrafu 173, popřípadě paragrafu 8, a souvisejících ustanovení organizačního řádu MK,” sdělila ČTK mluvčí. Paragraf 173 popisuje rozsah činností a pravomocí náměstka člena vlády a uvádí, v jakém rozsahu a kdy ministra zastupuje.

Babiš v minulých dnech říkal, že by MK mohla dočasně jako pověřená řídit náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová (ČSSD). Uváděl, že Kalistová resort zná a také se účastní zasedání vlády. O víkendu řekl, že nemá kompetenci ji dočasným vedením úřadu pověřit, že tak musí učinit ministr kultury.

Jako Staňkova nástupce sociální demokraté navrhují opakovaně svého místopředsedu Michala Šmardu, Zeman chce o jejich nominaci rozhodnout v polovině srpna. ČSSD hrozí, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.

Spor o odvolání Staňka se táhne od května, kdy Staněk podal demisi. Zeman ji ale nepřijal. Premiér následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí.

Staňka Zeman odvolá až po dvou měsících, za dlouhou dobu, kdy tak nečinil, byl kritizován. Prezident se brání, že ústava o žádném termínu nehovoří. Podle ústavních právníků by ale měl konat bez zbytečných odkladů. Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérově navržené změně ve vládě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme