Restaurace mohou od pondělí obsluhovat na zahrádkách. Rozestupy musí být 1,5 metru

9. května 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Stravovací zařízení mohou od pondělí po zhruba dvouměsíční nucené pauze obsluhovat hosty na zahrádkách. Mezi lidmi budou muset být dodržovány alespoň 1,5 metrové odstupy, kromě hostů u jednoho stolu. Před usazením každé nové skupiny zákazníků musí personál dezinfikovat stůl i židle. Hosté budou moci využít toaletu v zázemí podniku, při konzumaci jídla a nápojů odpadá povinnost mít zakrytá ústa a nos. Posezení ve vnitřních prostorách kaváren, restaurací a dalších gastronomických provozů by vláda měla umožnit od 25. května.

Na otevření zahrádky je připravena například pražská Kavárna, co hledá jméno. Zahrádku bude mít otevřenou od 10:00 do 20:00, do 15:00 nabídne brunch. Posezení venku chystá také vinohradská Prádelna Café. “Nespatřujeme však velký rozdíl oproti současnému okénkovému stavu, kdy si lidé, kupující si u nás espresso, častokrát kávu vypijí rovnou před provozovnou,” uvedl za kavárnu Karel Pernica. Minimálně menší podniky podle něj mohly otevřít už koncem dubna.

Židle a stolky se od pondělí vrátí také na obě pobočky Manifesto Market, na Florenc i Smíchov. Už v březnu byla obě místa vybavena zásobníky s dezinfekcí, informačními plakáty a provozními instrukcemi. Všem pracovníkům je ráno měřena teplota. Manifesto bude pokračovat s rozvážkou a prodejem jídla s sebou. Na vyhřívanou zahrádku zve od pondělí také pražská restaurace Bredovský dvůr.

Terasu s výčepem otevře restaurace Kuchyň na Pražském hradě. Ambiente, pod kterou podnik patří, přitom před časem oznámilo, že kvůli nulovým příjmům tohoto provozu požádá o insolvenci. “Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvané ,covidové´ moratorium před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán,” uvedl ekonom Ambiente Daniel Kronďák.

Z důvodu zamezení šíření koronaviru byl veřejnosti od 14. března zakázán vstup do restaurací a dalších stravovacích provozů. Mohly prodávat jen přes výdejové okénko nebo rozvážkovou službu.

Zprávy - další články

Doporučujeme