Roaming v EU končí! Přesto si dávejte pozor, abyste nezaplatili příliš za fotku z dovolené

13. června 2017·Zprávy·Redakce

shutterstock

Roaming v Evropské unii skončí 15. června. Operátoři T-Mobile a Vodafone už roamingové volání spustili v zemích EU pro všechny své zákazníky za stejné ceny, jako telefonují v Česku. O2 tarif zavede až 15. června, tedy v nejzazším termínu, stanoveném Evropskou unií. Stejné ceny se týkají i datových služeb a předplacených karet. I tak si ale na používání mobilních služeb v zahraničí dávejte pozor.

“Pro zákazníky je to velmi dobrá zpráva. V současnosti stále víc lidí cestuje do jiných zemí EU a tam chce používat telefon stejně jako doma: volat známým, pracovat nebo se dívat na video. Teď to bude možné dělat bez obav z šokujícího účtu za telefon,” řekl ČTK Johannes Kleis z evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Pravidla v podobě, v jaké byla nakonec nastavena, jsou podle něj výhodná pro občany, ale také spravedlivá pro samotné operátory. Ti podle něj nemají důvod zneužívat situace a například zvyšovat ceny domácích služeb. “Koneckonců roamingové poplatky jsou obchodní model v naprostém rozporu s myšlenkou jednotného evropského trhu,” dodal Kleis.

Na volání ze zahraničí je i tak třeba si dávat pozor. Před cestou za hranice by si lidé měli ověřit nastavení svého tarifu. Zrušení roamingu se nemusí týkat lidí, kteří využívají služební telefon. A je tu ještě jeden zádrhel. Na palubách lodí a letadel si operátoři účtují jiné ceny za mobilní služby než na pevnině EU. Nahrání jedné fotografie na sociální sítě by vás tak mohlo vyjít i na několik stovek korun.

Dalším rizikem je situace, kdy se zákazníkovi přepne mobil do sítě státu, na nějž se nová pravidla EU nevztahují. Cestující může zaplatit až 360 korun za jeden MB, pokud si na hranicích nevypne data. Vodafone například varuje před rizikem přepnutí mobilní sítě na rozděleném Kypru.

Evropská komise průběžně sleduje způsob, jakým operátoři na nová pravidla reagují, uvedli tento týden v Bruselu její informovaní činitelé. Podle komise to zatím nevypadá, že by operátoři měnili ceny přímo v reakci na nyní nastupující změny. Už delší dobu je však podle komise v Evropě vidět v cenách za mobilní služby trend jistého nárůstu měsíčních poplatků spojený s nabídkou především vyšších datových služeb.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme