Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc, schválila vláda

20. května 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Vyšší rodičovskou získají od ledna rodiče novorozenců i dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat. Návrh na nárůst rodičovské o 80 000 korun na 300 000 korun v pondělí schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Návrh musí ještě projednat Parlament a k podpisu ho pak dostane prezident.

Od ledna by si tak mohly polepšit rodiny s novorozenci i ty s dítětem do čtyř let, které ještě rodičovskou nevyčerpaly. Přesná částka se bude podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) odvíjet od předchozího příjmu a věku dítěte, tedy od počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je pro příští rok na navýšení rodičovské potřeba 8,6 miliardy korun a celkové výdaje by měly činit 32,9 miliardy korun.

Koaliční strany vedly spor o zvýšení rodičovské, které slíbily v programovém prohlášení, od loňska. Návrh se několikrát měnil, a to i kvůli tlaku na snižování výdajů kvůli zpomalování ekonomiky.

První návrh novely se zvýšením rodičovské ministerstvo práce předložilo loni v září. Koalice se nejdřív dohodla, že se příspěvek zvedne nadvakrát – o 40 000 korun letos od července a o dalších 40 000 korun do konce volebního období. V listopadu pak ANO a ČSSD oznámily, že rodičovskou chtějí zvýšit od roku 2020 rovnou o 80 000 korun všem rodinám s dětmi do čtyř let. Letos v březnu se dohodly na tom, že by se mělo přidat od ledna jen rodičům novorozenců. Po vlně kritiky plán znovu přehodnotily.

Vládní tahanice kolem zvyšování rodičovského příspěvku vůbec nemusely vzniknout, kdyby už vloni vládní strany podpořily můj pozměňovací návrh k rozpočtu na 2019, který by umožnil zvýšení již od července tohoto roku pro všechny rodiče pobírající příspěvek,” komentovala výsledek jednání Markéta Pekarová Adamová z opoziční TOP 09. Vláda si podle ní chtěla nechat zásluhy a načasovala finální dohodu těsně před evropské volby, aby se rodičům zalíbila. Volby do EP se v ČR uskuteční tento pátek a sobotu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme