Roman Prymula: Rozvolňování bude probíhat postupně v několika etapách. Roušky budeme nosit minimálně do června

24. dubna 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Foto: ČTK

Hostem Rádia Z byl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Do kdy budeme nosit roušky? Měli by se lidé dál chodit testovat? I o tom byla řeč.

Souvisí rozvolňování nařízení s příznivým průběhem Velikonoc? “Čísla z Velikonoc k dispozici jsou. Na nedělním a pondělním záznamu jsme viděli, že tady k určitému drobnému navýšení došlo, ale to bylo skutečně nepatrné a trendově se neprojevilo, další data z úterý a ze středy už byla výrazně klesající a křivka velmi příznivá. Bylo rozhodnuto na základě těchto skutečností, že se pokusíme rozvolňovat opatření rychleji, než bylo zamýšleno,” uvedl Prymula.

Jak zatím hodnotí plošné testování a nečekaný zájem o něj? “Zájem o testování byl větší, než organizátoři očekávali ve všech centrech, byli jsme donuceni změnit systém, jsou vydávány lístečky, aby nedocházelo k těm frontám.”

Jak dlouho bude testování trvat a jak dlouho budeme čekat na vyhodnocení? “Doba plošného testování je zhruba sedm dní, my jsme se rozhodli, že v Praze prodloužíme náběr možná o dva dny, abychom uspokojili více populace. Co se vyhodnocení týče, to by mělo být poměrně rychlé. Záznam, jak vzniká pozitivita, je poměrně okamžikový.”

 

Zprávy - další články

Doporučujeme