Roman Šmucler: Nebezpečí, že dítě umře na covid, je stejné, jako když ho zabije blesk

16. září 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Roman Šmucler. (Foto: Frekvence 1)

Prezident stomatologické komory Roman Šmucler v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil, jak nahlíží na současnou situaci ohledně koronavirových opatření. Dále v rozhovoru vyslovil stejnou větu, za kterou byl kritizován na jaře loňského roku a také se nechal slyšet, že volby jsou letos k ničemu.

Minulý týden přibylo nejvíc pozitivně testovaných lidí od května letošního roku a přesto bylo ukončeno testování ve školách.Plošné testování je vyhazování peněz z oken. Testovat se mají nemocní lidé, a když někdo nemocný bude, tak máme plné stavy úžasných léků,” Říká Roman Šmucler a dodává, že by byl rád, kdyby zdravotnictví lidi léčilo, pokud covid znovu udeří. “Musíme se starat o lidi a neřešit, kolik je nakažených. Podstatné je, že ten člověk, který to chytí bude očkovaný, anebo se bude vědět, jak mu pomoci,” dodává bývalý člen Ústředního krizového štábu.

Covid jen tak nezmizí

Podle Šmuclera nejde o osmnáctileté lidi, kteří dostanou covid. Virus podle jeho slov skočí na každého se stoprocentní jistotou. “Nebezpečí, že dítě umře na covid, je stejné, jako když ho zabije blesk, říká. “Pokud se nestane něco nečekaného, covid tu s námi bude dalších padesát let. A do té doby máme mít děti zavřené v bunkru? Podstatné je, abychom zachránili lidi, kterým něco hrozí, což samozřejmě mohou být i mladí lidé. Když mi 140 kilový člověk, co měří 170 centimetrů řekne, že se bojí covidu, tak mám k tomu pochopení a řeknu mu, aby se šel proběhnout, přestal se přejídat, přepíjet a dělal něco pro své zdraví,” vysvětluje lékař.

Uvědomuje si, že se musí řešit i další nemoci jako je chřipka nebo rakovina, která šla kvůli covidu do ústraní, co se týče péče. “My zubaři máme taky třeba půl roku zpoždění. A když se vše znovu zavře, tak se pacientům v uvozovkách jenom rozpadnou zuby, dostanou jenom infarkt a dostanou jenom rakovinu, protože to není covid. Musíme do medicíny vrátit medicínu,” popisuje Roman Šmucler situaci.

Strach lidem nepomáhá

“Doktoři mají lidem pomáhat. A myslíte, že šíření strachu někomu pomáhá? Jako kdyby Churchill tehdy strašil lidi a říkal jim: Zítra to bude strašné, přiletí Němci, to vás bude mrtvých,” dává příklad prezident stomatologické komory.

Podle něj lidé už vědí, o čem celý covid je. “Už se zorientovali i metaři v Nerudovce. Vědí, že přijde 4. vlna, a že novináři budou šílet. Nemyslím si však, že je to o volbách. Volby jsou letos o ničem. Nikdo neřeší důležité otázky a nikoho nezajímá, jak to bude dál s covidem, nebo kdo zaplatí státní dluh,” říká Roman Šmucler.

Poslechněte si celý rozhovor

Zprávy - další články

Doporučujeme