Romantika na suchu. Slavné Benátky jsou bez vody, gondoly se válí v bahně

6. února 2018·Zprávy·Redakce

V italských Benátkách téměř vyschly menší kanály. Foto: ČTK

Obyvatelé italských Benátek jsou v případě nepřízně počasí zvyklí spíše na povodně, v těchto dnech ale zažívají neobvyklý jev. Tamní kanály, po nichž se tak rádi v gondolách prohánějí turisté, totiž téměř vyschly. Informovala o tom agentura ANSA. V Benátkách se navíc v těchto dnech koná slavný karneval, jehož součástí bývají obvykle i reje masek na vodě.

Neobvyklý odliv vody z benátských kanálů zaznamenali už před několika dny. Podle místních médií souvisí s nedostatkem srážek v posledních týdnech a také s astronomickým jevem – takzvaným modrorudým superúplňkem. Měsíc v úplňku byl před týdnem velmi blízko Zemi a po úplném zatmění se zbarvil do ruda.

Karneval ve městě, které se rozkládá na více než stovce ostrovů a ostrůvků spojených asi 400 mosty, začal už 27. ledna jako vždy oslavou na vodě. V uzavřené zóně se jí účastnilo jen 11.000 šťastlivců, protože úřady poprvé počet návštěvníků akce regulovaly.

Také tuto neděli policie vpustila na náměstí svatého Marka jen omezený počet lidí, tradiční “Let anděla” tak mohlo sledovat dvacet tisíc lidí. Devatenáctiletá studentka Elisa Constantiniová oblečená v karnevalovém kostýmu se na laně spustila ze zvonice svatého Marka z osmdesátimetrové výšky a při tom házela barevné konfety.

Letošní ročník chce podle uměleckého ředitele karnevalu Marka Maccapaniho vzdát hold cirkusovému umění – akrobatům a kouzelníkům. Součástí oslav jsou i improvizovaná divadelní představení, která se konají v tamních divadlech i v ulicích města. Karneval zakončí 13. února jako obvykle volba nejkrásnější masky spojená s plesem a ohňostrojem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme