Rozvádíme se, ale máme společný dluh: 3 rady, jak vyřešit hypotéku po rozvodu

21. listopadu 2017·Zprávy·Redakce

Minulý měsíc oslavila paní Eva 35 let a důvodů k oslavě měla dokonce více. Podařilo se jí totiž dokončit výhodné refinancování hypotéky, kterou si před deseti lety vzala s dnes již bývalým manželem. Ještě před pár měsíci to ale vypadalo, že o byt přijde.

Žádný rozvod není příjemný. Kromě toho, že se většinou nejedná o zrovna příjemný zážitek, stojí také dost času a hlavně peněz. Pětatřicetiletá Eva to zažila na vlastní kůži před pár měsíci. Ukázalo se však, že rozvod ji nakonec potrápil nejméně. Eva se vdávala před 12 lety až do chvíle, kdy ji manžel opustil kvůli jiné ženě.

„Nejdříve jsem byla dva roky sama s dcerami. Pak se začal řešit rozvod. I když to nebylo lehké, s manželem jsme se na všem dohodli. Zavázal se splácet hypotéku na byt v panelovém domě, ve kterém jsme bydleli,“ vypráví Pavlína. Jenomže pak bývaly manžel přestal platit a Eva, která si vydělávala 18 tisíc korun čistého měsíčně, začala mít problém se splácením hypotéky.

Jediným řešením bylo převzetí a refinancování hypotéky

Právě tehdy Eva tvrdě narazila. Potřebovala refinancovat hypotéku ve výši 1 260 000 korun včetně pokuty za předčasné splacení 100 000 korun. Požadovala nejen převzetí hypotéky pouze na sebe, ale i prodloužení doby splatnosti, snížení pravidelné měsíční splátky a celkových nákladů na hypotéku. Bylo to nutné, jelikož jako samoživitelce se jí významně snížily příjmy.

Refinancujete? Najděte si nejvýhodnější podmínky

Jenomže bance se nezdály její příjmy. I přesto, že Eva již dva roky řádně splácela hypotéku, jí odmítla vyhovět. Eva tak musela řešit nejen záležitosti a komplikace spojené s vypořádáním majetku, ale snažila se všemi silami udržet byt, ve kterém bydlela s dcerami. Nakonec řešení našla. Její banka ji odmítla, tak se zaměřila na konkurenci. Porovnala si aktuální nabídky online a oslovila první tři banky. Jedna z bank ji nakonec schválila hypotéku ve stejné výši. Peníze na pokutu vyřešila za pomoci úvěru ze stavebního spoření.

„Vyřešila jsme to úvěrem ze stavebního spoření, který je účelový, a později je možné ho při refinancování zahrnout do hypotečního úvěru za ještě nižší úrokovou sazbu. Nakonec mi stačily peníze i na zrekonstruování starého umakartového jádra,“ dodává Rácová. Nyní Eva měsíčně zaplatí 5 000 korun za hypotéku.

Potřebujete dofinancovat své bydlení? Srovnejte si možnosti

Tipy, jak vyřešit hypotéku po rozvodu

  1. Hypotéku řešte ihned po nabytí právní moci o rozsudku – v úvěrových registrech jsou v případě hypotéky vedeni oba manželé. Pokud jeden nabere více dluhů, špatná platební morálka poškodí i druhého z manželů.
  2. Porovnejte si stávající hypotéku s novými nabídkami – hypotéky si porovnejte jednoduše online a oslovte banky s nejvýhodnějšími nabídkami. Slušná banka nebudete mít problémy s upravením výše splátky a doby splatnosti.
  3. Splácíte-li více půjček, zajímejte se o refinancování více půjček do jedné – konsolidace. Sloučit je možné nejen úvěry, ale také kreditní karty a kontokorenty. Ušetříte tak nejen čas, ale i peníze díky sjednocení poplatků a nižší úrokové sazbě.

Zprávy - další články

Doporučujeme