Ruské volby byly zmanipulované? Opozice má důkazy

21. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ruská opozice tvrdí, že při nedělních prezidentských volbách, ve kterých dominoval Vladimír Putin, několikrát došlo k porušení zákona. Poukazují zejména na svědectví několika lidí, kteří tvrdí, že pod hrozbou fyzického násilí jim byl znemožněn vstup do volební místnosti, a také na záběry z průmyslových kamer.

Štáb opozičního vůdce Alexeje Navalného přišel s nevyvratitelnými důkazy o manipulaci s hlasovacími lístky. K porušení zákona došlo na několika místech. Opozičnímu táboru se přihlásilo vícero lidí, kteří na vlastní oči viděli, že volební komise vhodila do urny balíček s mnoha volebními lístky. Takovéto praktiky se děly například v Moskvě nebo v Petrohradu.

Navalnyj se však může opřít nejen o svědectví lidí, ale také o záběry z průmyslových kamer umístěných přímo ve volební místnosti, na kterých jde jasně vidět, jak volební komise porušuje zákon. Na jednom z videí jde dokonce poznat, že členka volební komise si je vědoma bezpečnostní kamery, a proto ji zakryla balonky.

Pozorovatelé z Navalného štábu dokonce prohlásili, že je volební komise v okolí Moskvy nepřipustila ke sčítání hlasů. V Čečensku prý hlasujícím ani nebylo umožněno hlasovat, protože jim bylo vyhrožováno fyzickým násilím. Ústřední volební komise potvrdila, že se případy s možným porušením zákona bude zabývat. Nevládní organizace Golos (Hlas), která monitoruje volby v Rusku, zaznamenala do nedělní 15. hodiny 2288 případů porušení zákona. Zejména šlo o zmíněné opakované hlasování, hromadné vhazování lístků nebo znemožnění činnosti pozorovatelům.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme