Sáblíková na olympiádě nebude? Cyklistická federace s Českem nepočítá!

2. června 2016·Zprávy·Redakce

Účast Martiny Sáblíkové v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu de Janeiro je nejistá. Česká republika totiž není na seznamu kvalifikovaných zemí, který vydala mezinárodní federace UCI. Český svaz cyklistiky situaci ověřuje.

Dosud se přitom mělo za to, že rychlobruslařská hvězda splnila podmínky pro účast v Riu desátým místem v redukovaném pořadí v časovce na zářijovém mistrovství světa, kde v absolutním hodnocení skončila dvanáctá. Podle oficiální listiny UCI však žádné z 25 míst pro časovku české cyklistice přiděleno není.

“To místo pro Martinu tam mělo být. Prvních deset zemí z časovky v Richmondu ho mělo podle pravidel zaručené. Na rovinu říkám, že to celé nechápu. Hned jsme požádali UCI o jejich stanovisko a vysvětlení,” řekl ČTK generální sekretář českého svazu Stanislav Kozubek. Připustil ale, že kvalifikační kritéria mohou mít nejednoznačný výklad. “Dají se často vykládat dvěma směry a jsou složitá. Také dráhaři sprinteři do poslední chvíle nevěděli, na čem jsou,” řekl Kozubek.

Pokud by česká strana neuspěla s dovoláním po nápravě, je připravena požádat o divokou kartu. “A věřím, že v takovém případě bychom měli šanci divokou kartu pro Martinu dostat,” uvedl Kozubek. “Četli jsme ještě znovu pravidla z Richmondu, v nichž je jasně psáno, že prvních deset zemí má právo startu na olympijských hrách, dalších 15 bude doplněno. Zatím zůstávám v klidu, protože nevím, proč by to mělo být jinak,” řekl ČTK trenér Sáblíkové Novák.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme