Sáblíková zajela na vícebojařském MS světový rekord na 3000 m, průběžně je druhá

3. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

FOTO: Oscar van den Bosch / Facebook Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková zajela na mistrovství světa ve víceboji v Calgary světový rekord v závodu na 3000 metrů. Časem 3:53,31 překonala třináct let starý výkon Cindy Klassenové z Kanady o tři setiny sekundy. V polovině šampionátu je trojnásobná olympijská vítězka druhá za obhájkyní titulu Miho Takagiovou z Japonska a v neděli bude útočit na jubilejní dvacátou zlatou medaili z mistrovství světa.

Sáblíková, která před necelým měsícem ovládla v Inzellu závody na 3000 a 5000 metrů na MS na jednotlivých tratích, byla na úvodní pětistovce třináctá, když zaostala jen o desetinu sekundy za svým osobním rekordem. Následnou trojku svěřenkyně trenéra Petra Nováka jednoznačně ovládla a deklasovala konkurenci. Druhou Antoinette de Jongovou z Nizozemska porazila o téměř pět sekund.

V čele průběžného pořadí MS je Miho Takagiová. Druhá žena ze sprinterského světového šampionátu v Heerenveenu v minulém týdnu ovládla suverénně úvodní pětistovku, na níž zajela čas 37,22 a byla jednou z dvanácti rychlobruslařek, které si na nejkratší trati zajely nová osobní maxima. V polovině MS má Takagiová na Sáblíkovou náskok 2,88 sekundy v přepočtu na následující trať 1500 metrů. Třetí je De Jongová.

Další česká závodnice Nikola Zdráhalová si na pětistovce utvořila nový osobní rekord (38,91), ale trojka se jí už tolik nevydařila. S časem 4:09,24 byla osmnáctá a průběžně je o tři pozice výše. Po pětistovce byla přitom osmá.

MS ve víceboji pokračuje pro ženy v neděli závody na 1500 a 5000 metrů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme