Samá voda, samá voda. Ve filetech tresky bylo pouhých 25% masa

V mražené aljašské tresce, kterou do českých obchodů dovážela z Číny firma Misiek z Vysoké na Bruntálsku, bylo místo 65 procent masa pouze 25 procent masa.

Zbytek tvořila voda a sůl jako stabilizátor. Vzorek Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v Řeznictví H+H v Novém Jičíně, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Šlo o výrobek s přesným názvem Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35 procent. Datum použitelnosti bylo do 14. září 2019. Prodejce na etiketě deklaroval, že glazura měla tvořit 35 procent výrobku a zbytek mělo být maso. “Po okapání glazury měl zůstat filet tvořený stoprocentně masem. Ve skutečnosti v něm však bylo jen 41 procent masa,” uvedl Kopřiva. Vzhledem ke složení se dá předpokládat, že zbylých 59 procent tvořila po odkapání voda a sůl jako stabilizátor.

S prodejcem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. Zvyšování hmotnosti kuřecího a rybího masa vodou praktikovali výrobci ve větším měřítku v dřívějších letech, dnes jsou podobná zjištění inspekce spíše výjimečná.

Zdroj: ČTK

?>