Schůze k nedůvěře vládě je ve Sněmovně svolána na pátek

19. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) svolal zvláštní sněmovní schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hnutí ANO a ČSSD na pátek 23. listopadu v 09:00, jak se očekávalo. O svolání schůze informoval sněmovní tiskový odbor. Schůzi vyvolali poslanci šestice opozičních stran kvůli posledním informacím v případu Čapí hnízdo premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a o údajném únosu jeho syna na ukrajinský Krym anektovaný Ruskem.

U schůzí o vyslovení nedůvěry vládě Sněmovna nehlasuje o programu, uskutečnit se musejí. K vyjádření nedůvěry vládě jsou potřeba hlasy nejméně 101 ze 200 poslanců.

Tábor opozice čítá 92 hlasů. Aby se mu podařilo kabinet svrhnout, muselo by se k němu přidat nejméně devět poslanců z řad koaličních sociálních demokratů nebo komunistů, kteří vládu tolerují. Klub ANO se za Babiše postavil a žádný z poslanců vládního hnutí návrh opozice nepodpoří.

Vedení KSČM se bude záležitostí zabývat v úterý. V pátek ráno ještě zasednou komunističtí poslanci, na klub přijde sdělit svůj pohled na kauzu Babiš. U poslanců ČSSD byl premiér už minulý týden. Sociální demokraté naplánovali jednání předsednictva a svých poslanců na středu.

Dosavadní vyjádření představitelů ČSSD a KSČM zatím ukazují na to, že opozici se kabinet svrhnout nepodaří. Prezident Miloš Zeman navíc avizoval, že pokud by vláda padla, pověřil by jednáním o sestavení nového kabinetu opět Babiše.

Opoziční strany vyvolávaly v minulosti taková jednání poslanců opakovaně, uspěly zatím jen jednou. V březnu 2009 Sněmovna vyslovila nedůvěru kabinetu Mirka Topolánka (ODS).

Poslanci hlasují o vládě vždy po jménech podle abecedy od vylosovaného člena dolní komory. Předchází tomu zpravidla několikahodinová debata.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme