Šéf GIBS Murín skončil kvůli stresu v nemocnici. Rezignovat nehodlá

13. dubna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín skončil kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu v nemocnici. Média spekulovala, že kvůli zdraví zvažuje rezignaci, mluvčí GIBS Ivo Mitáček to ale ve vyjádření na webu inspekce popřel. Již několik týdnů trvá spor Murína s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který oznámil úmysl Murína dočasně zprostit služby.

Murín je podle Mitáčka hospitalizován v Praze od poloviny tohoto týdne. “Tam odešel na pravidelnou kontrolu, ale po vyšetření mu bylo doporučeno v nemocnici zůstat. Důvodem byla celková vyčerpanost a slabost z dlouhotrvajícího stresu,” sdělil mluvčí GIBS. “Osobně se dnes také vyjádřil ke spekulacím k případné rezignaci, kterou v tuto chvíli nezvažuje,” doplnil.

GIBS koncem února oznámila, že Babiš se několikrát s Murínem sešel a na schůzkách vyzval šéfa inspekce k rezignaci, což by se obešlo “bez skandálu”. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s Murínem kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření GIBS.

Sněmovní opozice uvádí v souvislosti se snahami o odvolání Murína, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizuje i kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme