Šéf lihové mafie ukrýval zbraně, prý je měl od “Jugoslávce”

20. dubna 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Šéf takzvané lihové mafie Radek Březina přiznal, že ukrýval zbraně. Údajně mu je v 90. letech dal do zástavy za půjčku "nějaký Jugoslávec". Zbraně byly nalezeny v jedné z budov bývalého areálu Svitu ve Zlíně.

Policie loni v únoru ve 45. budově průmyslového areálu, která patří Březinovu otci, našla plně funkční samopal, brokovnici a pistoli ráže devět milimetrů. K tomu skříňový trezor ukrýval 1129 nábojů, tlumič hluku výstřelu, ale také asi 700 gramů trhaviny semtex s rozbuškami. Podle státního zástupce neměl Březina na držení žádné ze zbraní povolení.

Podle obžaloby Březina zbraně přechovával nejméně od roku 1996 do 20. února 2014 a několikrát je přesunoval. Většinou po sídlech svých firem, ale také například v garáži domu jeho prarodičů.  “Od roku 1997 jsem je nedržel v ruce. Nikdy jsem je nepoužil, nestřílel jsem s nimi a ani na můj příkaz nebyly použité,” tvrdí obžalovaný. Policie nezjistila, že by se zbraněmi byl spáchán trestný čin.

Zbraně se k němu údajně dostaly v roce 1993 či 1994 přes Jugoslávce, který mu je měl dát do zástavy za půjčení 50 000 korun. “Nečekal jsem, že by mi měly zůstat. Předpokládal jsem, že pro něj mají ty zbraně vyšší hodnotu,” uvedl Březina, kterému za nedovolené ozbrojování hrozí až pět let vězení nepodmíněně.   

Podstatně vyšší trest může dostat u olomouckého krajského soudu. Od loňského května se zabývá obžalobou týkající se skrytých zásob lihu, kterou spojil a od prosince projednává společně s obchody s nelegálním lihem, při nichž osm obžalovaných údajně připravilo stát na daních o 6,7 miliardy korun. Březina je navíc podle svých slov vyšetřován za ovlivňování svědků a praní špinavých peněz.

Zprávy - další články

Doporučujeme