Šéf VZP Zdeněk Kabátek: České zdravotnictví je finančně stabilní. I díky vládě pojišťovny covid zvládly

24. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Šéf VZP Zdeněk Kabátek. (Foto: Frekvence 1)

České zdravotnictví zažilo v uplynulém roce bezprecedentně náročné časy. Nakonec to ale vypadá, že drsné období přečkalo relativně dobře a pacienti nemají důvod k obavám, že by o ně nebylo postaráno. Situaci na Frekvenci 1 okomentoval ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek. 

Ohledně financování zdravotnictví panovaly v uplynulých měsících určité obavy. Nakonec se ale zdá, že všechno dopadlo dobře. “Často se mluví o těch přímých a nepřímých nákladech covidu, tzn. nákladech spojených přímo s péčí o nemocné s nemocí covid-19, ať už tím lehčím způsobem, nebo tím dramatickým, kteří vyžadovali hospitalizaci na akutních lůžcích, na těch vysoce specializovaných JIPoových, a potom nepřímých nákladech, které byly spojeny s tím, že musela být potlačena plánovaná péče, musel být nějakým způsobem kompenzován tento výpadek poskytovatelům, což je ta známá kompenzační vyhláška,” popsal pro Frekvenci 1 šéf VZP Zdeněk Kabátek.

Situace nakonec naštěstí nebyla tak vážná, jak se někteří obávali. “VZP, za kterou mohu mluvit, skončila ten rok 2020 se saldem, tzn. příjmy versus výdaje, asi minus 10 miliard korun, což nevypadá nijak dramaticky, s ohledem na to, jak masivní a zásadní byl ten průběh epidemie v České republice,” uvedl.

Pomohlo zvýšení platby za státní pojištěnce

Svou roli v tom podle Kabátka sehrála česká vláda. “Nicméně nutno zdůraznit, že i vláda české republiky přispěla k tomu, že ten průběh není tak dramatický, protože již v roce 2020 přistoupila k bezprecedentnímu zvýšení platby za státního pojištěnce, a zvýšila ji v podstatě o 500 respektive 200 korun, což je v tom součtu zhruba 70 miliard korun pro systém,” pochválil vedení státu.

“Díky tomuto kroku a díky mobilizaci rezerv pojišťoven jsme covid-19 v tom pohledu ze strany pojišťoven zvládli a myslím si, že v tuto chvíli je české zdravotnictví finančně stabilní a všechny segmenty poskytovatelů mohou pracovat v určité míře jistoty, tzn. mohou poskytovat své služby bez hrožení jejích úhrad,” uklidnil pacienty.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme