Senát se postavil proti zrušení karenční doby

20. prosince 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil na schůzi Senátu 20. prosince 2018 v Praze. V pozadí jsou zleva místopředsedové Senátu Jan Horník, Jiří Růžička (oba z hnutí STAN), předseda Jaroslav Kubera (ODS) a místopředseda Milan Štěch (ČSSD).

 Senát odmítl novelu zákoníku práce, podle níž by firmy měly platit zaměstnancům od července náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Podle kritiků ke zrušení karenční doby není důvod, zaměstnavatele by to příliš zatížilo. Novela se z dnešního rozhodnutí Senátu vrací Sněmovně, která však může veto horní komory přehlasovat.

Zaměstnanci by podle novely měli dostávat i v prvních třech dnech nemoci 60 procent vyměřovacího základu, náklady by hradili zaměstnavatelé. Zaměstnavatelům, kteří proti zrušení karenční doby protestují, se na druhou stranu sníží o 0,2 procentního bodu odvody, což představuje zhruba 3,5 miliardy korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve uvedla, že zrušení karenční doby bude představovat výpadek příjmů státního rozpočtu ve výši zhruba tři miliardy korun ročně. Hospodářská komora odhaduje, že by dodatečné výdaje firem mohly činit až pět miliard korun vzhledem k tomu, že se zvýší nemocnost a zástup za nemocné se bude hledat obtížně.

Zprávy - další články

Doporučujeme