Senátní komise si kvůli auditům EK pozve ministryni Dostálovou

3. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) vystoupila 24. června 2019 v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády. (CTK Photo/Vit Simanek)

Senátní komise pro vyhodnocení auditů Evropské komise (EK) si na příští zasedání pozve ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO). Ministryně by podle předsedy komise Zdeňka Nytry (ODS) měla senátory seznámit s odmítavým postojem svého úřadu k auditním zprávám. Komise se chce znovu sejít 24. září.

Dostálová před týdnem uvedla, že její úřad “rozporoval každou větu” v návrhu auditní zprávy, která se týká možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a dotací pro holding Agrofert. Odpověď ale odmítla zveřejnit, stejně jako návrh auditní zprávy.

Babiš je podle návrhu auditní zprávy EK, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.

Komise, v níž je rovným dílem zastoupeno všech šest senátorských frakcí, má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme