Senátoři podpořili návrh zákona na zrušení nulové tolerance alkoholu u cyklistů

25. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Senátoři podpořili nový návrh zákona, podle kterého by nebyli cyklisti pokutováni za jízdu pod vlivem alkoholu. V současné době pro cyklisty platí stejná nulová tolerance jako pro běžného řidiče. Zákon by se vztahoval na cyklostezky a silnice třetí třídy. Proti návrhu byli zejména lidovci.

Novela počítá s tím, že cyklisté by mohli mít v krvi 0,5 promile, podobně jako v Německu. V Rakousku či Polsku je limit ještě vyšší. Navrhovaný limit odpovídá skleničce vína nebo dvěma desetistupňovým pivům, uvedl za předkladatele senátor Jiří Vosecký (STAN).

Návrh také počítá se snížením maximální pokuty pro cyklisty za porušení pravidel na 500 korun. Nyní jim hrozí až 20.000 korun. “Restrikcí jsme nikdy nenaučili lidi, aby se chovali zodpovědně,” poznamenal k tomu Vosecký. Kdyby ale cyklista způsobil dopravní nehodu, vztahovaly by se na něj sankce jako na ostatní účastníky silničního provozu.

Novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích předložilo 12 senátorů z různých klubů. Cílem bylo mimo jiné umožnit lidem plně využívat vinařské cyklostezky, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů, a přispět tak k rozvoji turistiky. Obdobný návrh senátoři předložili už před dvěma lety, Sněmovna v předvolebním složení jej ale nestihla projednat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme