Seriál Kobra 11 se začal vysílat před 25 lety

12. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Kobra 11. (Foto: archív RTL)

Před čtvrt stoletím, 12. března 1996, měl na německé televizní stanici RTL premiéru akční kriminální seriál Kobra 11. Jeho hlavními hrdiny jsou policisté z fiktivního oddělení německé dálniční policie. Nejznámější z nich je Semir Gerkhan v podání německého herce s tureckými kořeny Erdogana Atalaye, který se poprvé objevil ve třetím díle.

První pilotní film nazvaný Bomby na 92. kilometru sledovalo v roce 1996 deset milionů lidí. Kobra 11 byla zatím odvysílána ve pětadvaceti sériích, od 3. série se děj odehrává především v okolí Kolína nad Rýnem. Kvůli natáčení bývají často uzavírány německé dálnice, v jedné epizodě si zahrál i bývalý pilot formule 1 Ralf Schumacher.

Od počátku natáčení bylo zničeno přes 3000 vozů, zatímco v prvních epizodách se jednalo spíše o starší, bazarové automobily, v pozdějších sériích začaly vzduchem létat i nejnovější modely značek BMW či Mercedes.

Parťáci “nesmrtelného” Semira Gerkhana

Hlavními hrdiny jsou dva sehraní policisté. První je Semir Gerkhan, který v seriálu hraje od třetího dílu a je proslulý svou vytrvalostí a odolností. Bohužel to nemůžou říct jeho parťáci. Těch se po jeho boku vystřídalo celkem osm.

Semir nejprve spolupracoval s Frankem Stoltem (Johaness Brandup), ale jen do desátého dílu, kde ho vystřídal drsný komisař André Fux (Mark Keller). Bohužel Adré tragicky zahynul ve třetí sérii a na jeho místo nastoupil Tom Kranich (René Steinke). Se Semirem vytvořili nerozlučnou dvojici a spolupracovali krásných sedm let.

Během působení Toma, se na chvíli místo něj objevil komisař Jan Richter (Christian Oliver), který se na konci osmé série vypaří a na scénu se vrací Tom. Bohužel návrat se mu stane osudným a v desáté sérii ho zastřelí.

Následně se po boku Semira ve dvou sériích objevil Chris Ritter (Gedeon Bukhard). Od třinácté série se novým parťákem stal mladý policista Ben Jäger (Tom Beck). Ten se ale za pár let rozhodl pověsit policejní odznak na hřebík a raději se chtěl věnovat hudební kariéře. Vystřídal ho Alex Brandt (Vinzenz Kiefer). Po dvou sériích ho nahradil Paul Renner (Daniel Roesner), který je velkým obdivovatelem Semira.

Foto: archív RTL

Zprávy - další články

Doporučujeme