Skiareály žádají vládu o otevření, ideálně od soboty. Každý další den uzavření je pro ně fatální

20. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Lyžařský areál v Mikulově na Teplicku. (Foto: ČTK)

Skiareály a zástupci cestovního ruchu a sportu žádají vládu o otevření středisek, ideálně od této soboty a bez ohledu na termín změny současného pátého stupně pohotovosti systému PES na čtvrtý. Provozovatelé lyžařských areálů jsou připraveni zavést bezpečný režim. Každý další den uzavření je podle nich pro ně fatální a začátek provozu například až od poloviny února by jejich situaci už nepomohl. Vyplývá to z výzvy, kterou dnes provozovatelé zimních středisek a zástupci profesních organizací zaslali představitelům vlády. 

Na horách se v těchto dnech podle provozovatelů lyžařských areálů neřízeně pohybují tisíce lidí s malými dětmi. Za současné situace jim ale nelze poskytnout základní služby ani servis k zajištění bezpečí a plynulého provozu. “Situace na horách je neudržitelná, k dalšímu prodlužování uzavírky provozu lanovek a vleků není dostatek důvodů,” uvedli provozovatelé ve výzvě.

Provoz skiareálů je podle nich z epidemiologického hlediska málo rizikový, navíc při fungování je možné řízení front či nastavení přísnějších opatření, například jako po vzoru Rakouska povinnost nošení respirátorů FFP2. Lidé podle provozovatelů středisek tráví čas na horách i nyní, ale bez jakéhokoliv bezpečnostního režimu. Po spuštění provozu toto lze pozitivně ovlivnit, zvýší se možnost regulace návštěvníků, zlepší se hygiena i dodržování dalších pravidel, uvádějí provozovatelé. Podle nich se nehledě na otevření sjezdovek chystá mnoho lidí s dětmi strávit blížící se jarní prázdniny na horách, je proto třeba jim zajistit bezpečí.

Za hranicemi skiareály fungují

Skiareály fungují v mnoha zemích Evropy, mimo jiné ve Švýcarku nebo Rakousku, kde podle profesních organizací nejsou evidovány žádné případy nákazy, které by vznikly v důsledku lyžování. Provoz lyžařských středisek ani nezvyšuje zátěž nemocnic, většina úrazů je ošetřena v horských Medical centrech.

Náhrady státu podle provozovatelů pomohou sanovat jen část nákladů a pro udržení lyžařských středisek je nutná kombinace s vlastním omezeným provozem a tržbami. “Bez těchto příjmů nastane situace, že i přes vynaložené náklady státu na kompenzace nedojde k záchraně mnoha provozovatelů v tomto sektoru,” napsali dále ve výzvě.

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel.

Zprávy - další články

Doporučujeme