Skupina Ztohoven vyvěsila nad Hradě červené trenky! Policie tam zadržela 3 muže

20. září 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Členové performerské skupiny Ztohoven v sobotu na Pražském hradě stáhli prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky. Video z akce skupina zveřejnila na sociální síti Facebook. Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka tak zneuctili státní symboly a Hrad a nyní se jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu Hradu.

Police oznámila, že v sobotu zadržela a následně propustila tři muže, které podezřívá z přečinu výtržnictví a krádeže. Hrozí jim až dva roky vězení. Členové skupiny na střechu Nového královského paláce vylezli v přestrojení za kominíky. “Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,” okomentovala skupina svůj čin na Facebooku. Na svém webu www.ztohoven.com zveřejnila rýmovaný text, podle kterého je Zeman samolibý a hyzdí Českou republiku a který připomíná prezidentovu vstřícnost vůči Číně a Rusku.

Prezidentův mluvčí Ovčáček akci odsoudil na sociální síti Twitter. “Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů,” uvedl. Označení Pražská kavárna Zeman a lidé z jeho okolí používají pro názorové oponenty prezidenta. Později Ovčáček na Twitteru uvedl, že jinou než prezidentskou vlajku nad Hrad vyvěsili nacisté v roce 1939, ale pak už to neudělali ani sovětští okupanti v roce 1968.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) akci vnímá jako drsnou recesi. “Země, která dala světu Járu Cimrmana, se nepochybně dokáže vyrovnat i s obřími trenclemi vlajícími nad Hradem,” sdělil v textové zprávě. Stejně jako další politici se ovšem pozastavil nad tím, jak funguje ostraha Pražského hradu.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme