Slevy na jízdném by mohly platit až od září, řekl ministr dopravy Ťok

23. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ministr dopravy Dan Ťok na Frekvenci 1.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) by se zavedení slev na jízdném mohlo posunout z plánovaného 10. června na září. Kabinet se bude zabývat návrhem krajů, které posunutí termínu projednávali s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO).

Problém je v tom, že kraje čekaly do doby, než bude vydáno cenové rozhodnutí. Na základě toho teprve začnou upravovat své systémy. Deklarují, že je potřeba potom šest týdnů,” řekl Ťok. Podle něj by se tak zavedení slev od 10. června pravděpodobně nestihlo. Vláda podle ministra nemůže krajům pomoci jinak, než že jim poskytne čas pro úpravu systémů. O termínu zavedení slev by se mělo jednat.

Asociace krajů minulý týden vyzvala vládu, aby zavedení slev odložila. Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se v posledních týdnech jednalo o tarifech a zapojení do tarifů v jednotlivých krajích a integrovaných dopravních systémech. Připomínky lze podávat do 10. května, pak už by ale zbýval jen měsíc na to, aby byl slevový systém ve všech dopravních prostředcích nastaven, a tak krátká doba nestačí. Hrozilo by, že v některých typech dopravy nebudou slevy od prvního dne fungovat. Podle hejtmanky Karlovarského kraje a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) hejtmani nebyli o zavedení účinnosti slev včas informováni.

Vláda v demisi koncem března rozhodla, že poskytne slevu ve výši 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě pro cestující starší 65 let a studenty do 26 let. Stát tato sleva vyjde od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně.

Letošní náklady na zlevněné jízdné by podle vlády měly pokrýt nespotřebované výdaje ministerstev z minulých let. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes řekla, že celkové náklady letos činí 3,5 miliardy korun, nedokázala odhadnout, o kolik by se částka snížila odložením platnosti slev. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl, že by v případě krácení nákladů chtěl vrátit do svého rozpočtu 400 milionů korun, které resort pro slevy na jízdném poskytl. “Pokud ty úspory budou, to znamená, nebudou takové náklady do konce roku, tak bych byl rád, aby se vrátily do sektoru školství,” řekl novinářům při příchodu na jednání vlády.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme