Slevy v dopravě se pro důchodce a studenty sníží na 50 procent. Nově budou mít nárok na slevu lidé s invalidním důchodem třetího stupně

20. ledna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj. ČTK)

Slevy ve veřejné dopravě se sníží ze současných 75 procent na 50 procent z jízdného, rozhodla vláda. Změna by měla platit od 1. dubna. Slevy budou moci dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let. Systém slev se navíc rozšíří o invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně. Po jednání vlády to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Část veřejnosti změnu vítá, podle dalších je to špatný krok.

V současnosti mohou slevy ve výši 75 procent z jízdného využívat studenti do 26 let a senioři starší 65 let. Vládní koalice už před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny avizovala, že chce systém slev upravit. Současnou podobu koalice kritizovala jako nehospodárnou, zvýhodnění pro vybrané skupiny obyvatel však zůstane. Slevy ve výši 75 procent využívají ve veřejné dopravě ze zákona i cestující s průkazem ZTP a ZTP/P, u nichž se ovšem nic měnit nebude.

Poloviční sleva jízdného je stále pro využívání veřejné dopravy atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu. Je to odpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám,“ řekl ke změnám Kupka. Podle něj vláda změnou reagovala na aktuální ekonomickou situaci, kdy je jejím cílem snižovat státní výdaje. “Předchozí vláda plánovala na slevy pouze 2,5 miliardy, které by na letošní rok nepokryly ani navrhovanou slevu 50 procent. Škoda, že se její představitelé nepřiznali, že budou muset buď slevy snížit, nebo ještě zvýšit naše společné zadlužení,” dodal ministr.

Slevy platí od září 2018, kdy o nich rozhodla tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO). Od té doby stát zaplatil na kompenzacích dopravcům doposud přes 14 miliard korun. Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových a regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy.

Nově bude sleva pro lidi s invalidním důchodem třetího stupně

Na slevu získají nově nárok lidé s invalidním důchodem třetího stupně. Loni na konci září jich od sociální správy tuto penzi pobíralo 163.300. Národní rada osob se zdravotním postižením rozhodnutí chválí. “Je to dobrá zpráva. Vždy jsme toto opatření požadovali,” řekl ČTK šéf rady Václav Krása.

Se snížením slevy pro lidi v důchodovém věku nesouhlasila už dřív rada seniorů. Podle zástupců některých organizací se cestování starších lidí omezí, část si nebude moci jízdenky dovolit. Za polovinu jezdívali senioři ale i v minulosti. Někteří experti na sociální problematiku už dřív uváděli, že by se výdaje na slevy měly využít spíš na posílení sociálních služeb pro seniory, které chybí.

Část veřejnosti změnu přijala kladně, druhá krok odsuzuje

Podle řady lidí je rozhodnutí snížení slev na jízdném rozumným krokem. “Naprostý souhlas. 50 % sleva je naprosto dostatečná. Když jsem ještě měla nárok na studentské jízdné, tak bylo ještě menší a platilo jenom z místa bydliště do místa, kde se nacházela škola. Stačilo to,” napsala v diskuzi na facebooku Soňa. “Už bylo na čase, tato sleva byla naprosto směšná,” dodal Petr.

Další to ale považují za špatný krok. Seniorům měli podle mnohých slevu v původní výši zachovat, jelikož důchody mají malé. “Bohatí snižují slevu na jízdném lidem, kteří mají v této době sotva na jídlo… Sáhněte si do svědomí, proč si nesnížíte platy. Státní kasa by takhle ušetřila mnohem více než na slevě na jízdém pro důchodce. Hamba vám, berete to málo lidem, kteří tu pro vás něco budovali,” napsala Jaroslava. “Hamba, fuj. Sobě si platy nesnižují. Nechal bych je vyžít jeden měsíc s důchodem mé babičky,” doplnil Václav.

Co si o změně slevy na jízdném myslíte vy? Napište nám na facebook!

Zprávy - další články

Doporučujeme