Slovensko není zajedno ohledně zavedení stálého času

5. listopadu 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Slovenské instituce mají rozdílný názor na postup země v případě, že bude v EU ukončeno střídaní času. Ministerstvo sociálních věcí sice v návrhu postoje země počítá se zavedením stálého zimního času, jiné úřady, zaměstnavatelé či veřejnost se naopak vyslovili pro letní čas, vyplývá z připomínkového řízení. Slovenská diplomacie zase zdůraznila potřebu koordinace se sousedními státy. Český premiér Andrej Babiš podpořil zavedení stálého zimního času.

Debatu na Slovensku ve zmiňované záležitosti zahájila iniciativa Evropské komise ukončit povinné střídání času již v příštím roce. Mezitím ale rakouské předsednictví navrhlo odložit změnu až na rok 2021.

Slovenské ministerstvo sociálních věcí v návrhu na ponechání pouze zimního času uvedlo, že se uplatňoval dlouhodobě a že respektuje fyziologii populace. Samotný ministr sociálních věcí Ján Richter zase uvedl, že osobně by byl pro zachování letního času po celý rok. Stejný postoj v připomínkovém řízení k návrhu postoje Slovenska zaujali také například průmyslníci, zaměstnavatelé, některá ministerstva a veřejnost.

Rovněž v dřívější anketě Evropské komise se většina Slováků vyslovila pro ponechání pouze letního času. Odpůrci trvalého zimního času tvrdili, že v případe zavedení zimního času by v létě bylo na Slovensku světlo již časně ráno a naopak večer by dříve byla tma.

Slovenská ministerstva a další instituce ale upozornily na potřebu spolupráce především s okolními zeměmi, aby byl v regionu zaveden stejný čas. Český premiér Babiš koncem října řekl, že z neformální debaty členů české vlády vyplynulo, že po ukončení střídaní času by měl být nastálo zaveden zimní čas. Stejný názor dříve vyslovili čeští vědci, kteří se zabývají výzkumem biologických rytmů a jejich ovlivněním světlem.

Zprávy - další články

Doporučujeme