Sněžení zavřelo silnici z Božího Daru a z Tanvaldu na Harrachov

2. ledna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Sněžení a silný vítr komplikují dopravu na některých silnicích. V Karlovarském kraji je uzavřena silnice z Božího Daru na Neklid i dále na Klínovec. Jen s velkými obtížemi je sjízdná silnice z Jáchymova na Boží Dar. V Libereckém kraji zablokoval hlavní silnici 10 z Tanvaldu do Harrachova havarovaný kamion. Silnice je pro dopravu uzavřená a pro kamiony zřejmě zavřená i zůstane.

Na severu Čech hlavně v horách od rána hustě sněží a úklid silnic komplikuje vítr, který vytváří sněhové jazyky a závěje. “Na Jizerce budeme v průběhu dne nasazovat sněhové frézy, protože projedeme pluhem a za deset minut je to znovu zafoukané,” dodal. Vrstva sněhu zůstává i na hlavních silnicích. Problémy mají hlavně kamiony, třeba v Jablonci nad Nisou zablokovaly dopoledne kruhový objezd na výjezdu na Liberec, když se nedokázaly na mokrém sněhu rozjet do mírného kopce. Problémy mohou mít nákladní vozy i na silnici číslo 9 ve směru na Rumburk nebo na silnici 13 na Práchni u Kamenického Šenova. Pozor by si měli dál řidiči i na hlavním tahu na Prahu.

V Karlovarském kraji kvůli počasí výrazně omezily provoz skiareály. V provozu je pouze malý dětský vlek a pojízdný pás v lyžařském areálu Novako. Do hor by se neměli vydávat ani příznivci běžeckého lyžování, tratě jsou zaváté a mohly by na ně padat stromy, uvedly pracovnice infocentra v Božím Daru. “V okolí Božího Daru fouká silný vítr, sněží, lyžařské areály jsou uzavřeny. Lyžařský areál Klínovec má na Neklidu v provozu dva vleky, ale v současné době je přístup do areálu z Božího Daru uzavřen,” uvedla za infocentrum Iva Králová.

Silný vítr zastavil i horní úsek lanovky na Sněžku a tři lanovky ve Špindlerově Mlýně. Meteorologové varovali před tím, že na horách bude dnes vítr dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Krkonoše dnes dopoledne také zasáhlo silné sněžení. V Peci pod Sněžkou a na Černé hoře lanovky zůstaly v provozu.

Ráno na kluzký povrch upozorňovali silničáři i na dálnici D5 na Tachovsku od hranic s Německem, v Jihomoravském kraji namrzají vozovky v Bílých Karpatech. Sněhové přeháňky se objevily také na Kroměřížsku ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku v některých úsecích snižovaly dohlednost mlhy. Kvůli nočnímu sněžení vyjížděli silničáři i na Vysočině. “Kolem půlnoci začala jít teplota dolů, vozovky začaly trochu namrzat, přišly tři nevýrazné sněhové přeháňky, napadlo do tří centimetrů sněhu,” řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený. Hlavní tahy, které silničáři ošetřili solí, jsou mokré, na některých silnicích nižších tříd leží vrstva rozbředlého sněhu.

Sníh připadl i v Olomouckém kraji, ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka leží zbytky rozbředlého sněhu. V noci kvůli sněhovým přeháňkám i poklesu teplot vyjely do terénu sypače, vozovky v obou horských okresech byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Kvůli smíšeným srážkám by mohly namrzat silnice na Prostějovsku.

Sníh ze silnic se nedaří odklízet především kvůli silnému větru. Meteorologové dnes prodloužili výstrahu před silným větrem, na východě území hrozí až do dnešní půlnoci. Ve zbytku ČR platí výstraha do dnešních 18:00. Tvořit se budou zmrazky a náledí, ve vyšších polohách až do pátku sněhové jazyky, na horách ojediněle i závěje.

Větrné počasí není jen v Česku. V Dánsku dnes přišlo o život šest lidí a 16 dalších utrpělo zranění při vlakovém neštěstí na mostě, který spojuje hlavní dánské ostrovy Sjaelland a Fyn. V oblasti, kde se nehodě kolem 7:30 stala, je větrné počasí. Podle policie musel vlak se 130 cestujícími na mostě prudce brzdit poté, co byl zasažen létajícími předměty z nákladního vlaku, který projížděl v opačném směru.

Zprávy - další články

Doporučujeme