Somálský student najížděl autem do lidí a další napadl sekáčkem, policie jej zastřelila

29. listopadu 2016·Zprávy·Redakce

Devět zraněných si vyžádal útok somálského studenta v kampusu státní univerzity v Columbusu v americkém státě Ohio. Útočník nejprve najel autem do lidí, kteří stáli na chodníku, pak z vozu vystoupil a napadl další lidi sekáčkem na maso. Ozbrojence zastřelil policista, který byl poblíž. Policie vyšetřuje, zda šlo o teroristický útok.

Z celkem devíti zraněných je osm mimo ohrožení života, jeden je ale v kritickém stavu, řekl na tiskové konferenci mluvčí policie. Dva lidé utrpěli bodná a dva řezná zranění, čtyři zranil náraz autem. Podle úřadů státu Ohio byl útočník Abdul Razak Ali Artan ze Somálska, měl povolení k trvalému pobytu na území USA a byl studentem školy, na jejíž kampus zaútočil. Motiv činu není znám, do případu se zapojil i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Veškerá varování před nebezpečím policie už odvolala, domnívá se totiž, že ozbrojenec neměl žádného komplice. Veškerou výuku univerzita přesto pro zbytek dne zrušila. Univerzita kolem 10:00 místního času (16:00 SEČ) na twitteru studenty vyzvala, aby utekli, schovali se, nebo se bránili “aktivnímu střelci”. Řada z nich podle televize CNN výzvy vyslyšela a zabarikádovala se ve svých pokojích na kolejích. Na univerzitě studuje kolem 66.000 lidí.

Studentský časopis univerzity The Lantern uveřejnil podle AP v srpnu rozhovor se studentem jménem Abdul Razak Artan, který se označil za muslima a studenta třetího ročníku logistiky. Řekl, že hledá místo, kde by se mohl otevřeně modlit, a vyjadřoval obavy z toho, jak to ostatní přijmou.

ČTK/Jirka G. Novák

FOTO: twitter.com

Zprávy - další články

Doporučujeme