Soud EU: Těhotné ženy nejsou vždy chráněny před propuštěním z páce

23. února 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Těhotné ženy nepožívají neomezenou ochranu před propouštěním. Zaměstnavatel může dát těhotné ženě výpověď v případě hromadného propouštění, pokud dotyčnou řádně informuje o kritériích výběru propuštěných zaměstnanců. Konstatoval to dnes v Lucemburku Soudní dvůr Evropské unie. V Česku podle zákoníku práce těhotné ženy či matky na mateřské a rodičovské výpověď dostat nemohou. Existuje jediná výjimka - zaměstnavatel je může propustit jen tehdy, pokud se firma ruší.

Dnešní rozsudek se vztahuje ke sporu španělské bankovní úřednice, která se ve své vlasti u soudů brání proti svému propuštění ze zaměstnání v době, kdy čekala dítě. Příslušný soud se obrátil do Lucemburku, aby zjistil, jak má být v tomto konkrétním případě uplatněna unijní směrnice o ochraně těhotných žen před propouštěním.

Směrnice zakazuje propuštění zaměstnankyň v době od začátku těhotenství do konce mateřské dovolené. Výjimky na základě národních zákonů však jsou přípustné, upozornil unijní soud. Český zákoník práce zakazuje dát výpověď v takzvané ochranné době, do níž vedle těhotenství a mateřské dovolené patří také dovolená rodičovská.

Zahrnuje se do ní ale i čas strávený na nemocenské, ve veřejné funkci či na vojenském cvičení. Těhotné ženy a matky na mateřské a rodičovské dovolené může zaměstnavatel propustit jen tehdy, pokud podnik přestává fungovat a ruší se. Výpověď v Česku pak neplatí ani u žen, které ji dostaly před tím, než se o svém těhotenství dozvěděly. Pokud prokážou, že už byly v jiném stavu, nemůže je zaměstnavatel propustit.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme