Soud zrušil rozsudek za nenávistné komentáře pod fotografií teplických prvňáků

31. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Deník

Ústecký krajský soud zrušil zprošťující verdikt v případu nenávistných komentářů pod fotografií teplických prvňáků. Uvedl to v sobotu server iDnes. Teplický soud se tak musí případem zabývat znovu.

Ústecký soud se případem zabýval na základě odvolání státního zástupce. V dubnu teplický soud Vítězslava Kroupu osvobodil. Do třídy chodily převážně romské a arabské děti. Podle teplického soudu nebylo prokázáno, že skutek (nenávistné komentáře) spáchal obžalovaný. “Nebylo prokázáno, že uvedený facebookový profil patří obžalovanému,” uvedla tehdy soudkyně Lucie Yakut. Soud podle ní nemůže použít výpověď, v níž se Kroupa ke skutku přiznal, protože byla učiněna v přípravném řízení.

Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Pod fotografií se rozvinula diskuse, kterou obžalovaný muž komentoval na facebooku větami: “Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej že Tě to nenapadlo!!!” Tento komentář podle obžaloby psal kvůli etnickým skupinám některých ze zobrazených dětí a narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Fotografie dětí zveřejnil před dvěma lety místní Deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Poté se fotka objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky či navrhovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, posílat děti do plynu. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme