Soud o vraždě v Doubici pokračuje: Přeživší (16) se pokusila o sebevraždu

20. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Už třetí den pokračuje ostře sledovaný soudní proces s Martinem Ch. (35) obžalovaným z vraždy čtrnáctileté dívky a pokusu o vraždu jeho šestnáctileté přítelkyně. U soudu poprvé vypovídala také matka přeživší dívky, podle které se její dcera z incidentu dosud nevzpamatovala a dokonce se prý pokusila o sebevraždu.

U soudu ve středu vypovídala také matka zavražděné dívky (†14). Ta uvedla, že se s obžalovaným Martinem Ch. osobně setkala. “S tou starší se znala od 5. třídy, znala jsem ji z jejího vyprávění. Poprvé tam dcera spala 14 dní před tou tragédií. Chtěla jsem mluvit s jejími rodiči, dcera mi řekla, že jsou rozvedení, a já mluvila s ním, řekli mi, že je to otec. Já ho chtěla vidět, tak přijeli k nám, pozvala jsem je do obýváku, říkal mi, že je otec té starší, že má nakladatelství, že překládá z angličtiny, a říkal, že pojedou někam s koňma. Netušila jsem, že je to někdo jiný,” popsala podle deníku Blesk matka dívky před soudem.

Že nebyl mezi obžalovaným mužem a starší dívkou vztah příbuzenský, ale milenecký, se matka oběti dozvěděla až po tragédii. Obžalovaný výpověď matky nerozporoval. Uvedl jen, že ho průběh návštěvy mrzí, a že nechtěl působit jako otec své partnerky. Když během rozhovoru o nákupu školních pomůcek zjistil, že ho za otce dívky žena mylně pokládá, upadl prý do rozpaků a raději řekl, že musí jet pro psa a že pospíchá.

Otcovská figura

Před soudem vypovídala kromě dalších svědků i matka starší dívky. V minulosti u soudu zaznělo, že starší z dívek u Martina Ch. bydlela. Podle matky dívka nejprve tvrdila, že přespává ve stáji a ona tak netušila, jaký druh vztahu mezi její dcerou a obžalovaným je.

Říkala jsem jí, že je starší, že to není normální vztah, ale ona se dokázala ze všeho vyhádat. Proto jsem řekla, že pokud nebude žádný problém, pokud nebude zanedbávat školu, ať u něj je. Dnes je mi to hloupý, ale nevím, co na to říct,” tvrdí žena.

“Spíš bych pochopila, kdyby ji někdo napadl na ulici, ale že jí ublížil člověk, který ji znal a kterému jsem ji svěřila… Myslím, že obžalovaný zaujal v dceřině životě roli otce, využil toho, že jí otec chybí,” dodala matka přeživší dívky. Žena dále uvedla, že Martin Ch. její dceru podporoval ve studiu, což oceňovala.

Podle matky se starší z dívek z osudného večera stále nevzpamatovala. Uvedla dokonce, že se její dcera pokusila o sebevraždu, naštěstí neúspěšně. “Dcera byla na psychiatrii, teď se snaží dohánět školu, má individuální plán. Má přítele, stará se o koně. Fyzicky je v pořádku, nechalo to na ní ale psychické následky. Má změny nálady, jednou je plná elánu, pak má zase deprese. Nedokážu pochopit, jak člověk, který tvrdí, že ji měl rád, teď říká to, co říká,” popisuje dál matka starší z obětí.

Zprávy - další články

Doporučujeme