Pořádání mezinárodních sportovních akcí má další kritérium: Do hry vstupuje kvalita ovzduší

7. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Smog v Praze, FOTO: Shutterstock

Při výběru pořadatelů světových atletických akcí by se mohlo v budoucnu přihlížet i ke kvalitě ovzduší. Při instalaci dalšího monitoru pro sledování kvality ovzduší to řekl prezident mezinárodní federace IAAF Sebastian Coe. V rámci pilotního projektu IAAF zaměřeného na sledování kvality ovzduší Coe spustil zařízení v olympijském parku v Sydney.

Monitory mají mimo jiné přinést data o dopadu kvality ovzduší na výkony a zdraví atletů. “Závodníci si plánují jídelníček, trénují v prostředí, kde se mohou aklimatizovat na horko, zimu nebo vysokou nadmořskou výšku. Ale je jedna velká proměnná, kterou mají jen málo nebo vůbec pod kontrolou, a to je kvalita ovzduší kolem nich,” řekl Coe.

Města s častým a intenzivním smogem by mohla mít problém s pořádáním akcí pod hlavičkou IAAF (International Association of Athletics Federations, Mezinárodní asociace atletických federací, pozn. red.) . “Myslím, že je třeba, abychom začali přemýšlet o tom, že kvalitu ovzduší začneme brát v úvahu při našem kandidátském procesu,” řekl Coe.

IAAF loni na podzim instalovala monitory na sledování kvality ovzduší na stadionech v Monaku a v Addis Abebě. V následujících dvou měsících budou tato zařízení nově spuštěna na stadionech v Jižní Americe, Mexico City a Japonsku. Dlouhodobě má IAAF s tímto projektem velké plány. “Naší ambicí je mít jednotku pro sledování kvality ovzduší na všech námi certifikovaných stadionech po celém světě. Je jich tak 5000,”doplnil Coe.

Projekt světové atletické federace má také pomáhat Organizaci spojených národů (OSN) a Světové zdravotnické organizaci (WHO) při upozorňování na problém se zhoršující se kvalitou ovzduší. Špatné ovzduší je podle statistik příčinou sedmi milionů úmrtí ročně.

Zprávy - další články

Doporučujeme