Spoluzakladatel studia Pixar Lasseter končí ve Walt Disney

9. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Spoluzakladatel animačního studia Pixar John Lasseter, který stál u zrodu filmových hitů jako byly snímky Příběh hraček, Hledá se Nemo nebo Ledové království, skončí jako šéf animační sekce studia Walt Disney. Informovala o tom v pátek firma. Lasseter se ze studia Walt Disney dočasně stáhl už loni na podzim po zveřejnění zprávy, že si několik žen stěžovalo, že je obtěžoval. Od nynějška bude Lasseter ve firmě působit jen jako konzultant a na konci roku odejde úplně.

Uplynulých šest měsíců mi dalo příležitost zamyslet se nad svým životem, kariérou a osobními prioritami. Ačkoli jsem dál věrný umění animace a plný inspirace díky uměleckému talentu ve studiích Pixar a Disney, rozhodl jsem se, že na konci roku bude ten správný čas zaměřit se na nové tvůrčí výzvy,” napsal 61letý Lasseter ve svém prohlášení.

Lasseter působí v jedné z nejvyšších funkcí studia Walt Disney od roku 2006, kdy tato firma studio Pixar koupila. Už předtím se ale stal průkopníkem počítačové animace a jeho dětské filmy vydělaly v kinech po celém světě stovky milionů dolarů. Jen od roku 2006 lidé za snímky Pixaru a jeho domovského studia Walt Disney utratili v kinech přes 14 miliard dolarů.

Když ho loni několik kolegyň obvinilo z nevhodného chování, se v interním vzkazu zaměstnancům omluvil. Uvedl však, že jeho úmysly byly vždy přátelské.

Lasseter se tak stal dalším z řady prominentních představitelů Hollywoodu, kterým ukončilo kariéru obvinění ze sexuálního obtěžování. Kampaň proti sexuálnímu násilí pod heslem #MeToo (Já také) rozpoutal loni případ filmového producenta Harveyho Weinsteina, který už byl obviněn ze znásilnění a dalších sexuálních zločinů. Z nařčení ze sexuálního obtěžování se museli zpovídat například i herci Kevin Spacey a Dustin Hoffman.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme